Мързеливо око

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Мързеливо око
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Мързеливото око представлява нарушение, което се проявява най-често в ранна детска възраст и е породено от нарушение във функциите на някой от очните мускули. Очните мускули са 12 на брой, разпределени по 6 във всяка една от очните ябълки. Те функционират координирано и същевременно помагат на очите да се движат правилно в синхрон. Когато някой от тези 12 мускула започне да придърпва твърде силно окото или отслабне, се наблюдава изкривяване на окото към ухото или носа. Това състояние е известно още като амблиопия.

Мързеливото око е проблем, който засяга три на всеки 100 деца и е най-честата причина за зрителни нарушения в детска възраст. Освен намалената зрителна острота се наблюдава и намалена контрастна чувствителност. При дете с мързеливо око, дясното и ляво око притежават различно качество на зрението. Поразеното око не се включва пълноценно в зрителния механизъм и това е причината развитието му да изостава. То отслабва или изкривява образът и поради тази причина зрителният нерв не може да го предава по правилен начин на мозъчните центрове. Това причинява нарушение в триизмерното възприятие /стереоскопия/.

Зрението при мързеливо око

При наличието на нормално зрение и двете очи гледат обекта едновременно и всяко едно изпраща полученото изображение към мозъка. Двете картини се наслояват и образуват 3Д образ. При наличие на едно по-слабо око, двете очи не успяват да се фокусират едновременно върху желания обект.

Резултатът от това е две различни картини, получени от мозъка – едната е по-ясна, а другата е размазана и замъглена.

Мозъкът не може да обработи и слее двете изображения и детето много бързо се научава да отхвърля образа, получен от по-слабото око. Здравото око става водещо, а другото се превръща в мързеливо око. Ако не се лекува може да се стигне и до загуба на зрение.

Причини за мързеливо око

Като рискови фактори за мързеливо око се явяват умствена изостаналост, генетична обремененост, преждевременно раждане. Най-често мързеливото око се появява до навършването на 6-годишна възраст, а причините за това са:

Кривогледство – това е състояние, при което мозъчните центрове се стараят избегнат възприемането на образа от двете очи и затова се потискат сигналите от едното.

Анизометропия – размерът на диоптъра на двете очи има разлика повече от 1.5. Наблюдава се най-вече при далекогледство. Това е голяма разлика, при която окото, нуждаещо се от по-голям диоптър започва да размазва образите. Центровете в мозъка, които отговарят за това око не се развиват правилно и стават мързеливи.

Заболяванията на ретината, зрителния нерв и роговицата; наличието на паднал клепач увеличават вероятността за поява на мързеливо око. В много случаи, когато някой от родителите страда от заболяването, вероятността детето също да го развие е много по-голяма.

Симптоми при мързеливо око

За съжаление, състоянието в самото начало не се проявява с никакви видими физически дефекти, които да сигнализират за нередност. Поради тази причина много специалисти препоръчват проверка на зрението през първата половин година от раждането и при навършване на 3-годишна възраст.

Очен преглед

Колкото по-рано се установи наличието на мързеливо око, толкова шансовете за успех на лечението са по-големи.

От време на време се появява леко изкривяване на окото, най-често при умора. Друг сигнализиращ фактор е склонността на детето да се блъска в предмети, които се намират в страната на засегнатото око. Симптоми за наличието на мързеливо око са наклоняване на главата на една страна, при четене или други действия. Появата на постоянно главоболие отново може да сигнализира за зрителен проблем.

Диагностициране на мързеливо око

Изоставането на окото се открива чрез провеждане на тестове за зрителна острота, които са специално разработени за различните възрастови групи. Оценката на зрението се извършва чрез последователно закриване на очите и разчитането на таблици в офталмологичните кабинети.

Лечение на мързеливо око

Лечението на мързеливо око се съсредоточава в постигането на две основни цели – проясняване на зрението и на двете очи и засилване на засегнатото око. Според възрастта на пациента и причините за възникване на заболяването се прилагат различни методи. Най-често това са:

Носене на коригиращи очила, като здравото око се покрива с лепенка, за да могат да се засилят зрителните възможности на мързеливото око. Този метод трябва да бъде прилаган много внимателно, за да не се постигне обратен ефект и здравото око също да пострада.

Други често използвани методи са фотостимулация, за която не е необходимо да се прикрива здравото око; използване на комбинация от призми, диоптрични лещи и визуална терапия; прилагане на капки атропин.

Лечението на мързеливо око може да се допълни от упражнения и апаратура. Съществува специално разработена видеоигра, която има положително действие и активира дейността на проблемното око. Тази игра се състои от появяване на произволни обекти, които детето трябва да открие и проследи. Играчът трябва да бъде постоянно нащрек и зрението постепенно се изостря.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest