ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да си изпечем кестени

Как да си изпечем кестени

DesislavaDesislava
Новак
177105
Печени кестени

С малко подготовка и не много време, е лесно да си направите печени кестени у дома. Обелете печените кестени, веднага след като те са готови, защото след като изстинат напълно, те се белят доста по-трудно. За цялата процедура ви е необходим около един час и един килограм сурови кестени .

Когато избирате и купуватекестените , гледайте те да се едри и пресни. По-старите кестени може да са с позасъхнали и загнили ядки, което ще влоши вкусовите им качества. А на по-едрите ще можете по-лесно да направите разрез в черупката.

Начин на приготвяне на печени кестени:

1. Загрейте фурната до 220 градуса.

2. Намерете плоската страна на всеки кестен и прорежете голяма буква X с остър нож по цялата черупка на кестена.

3. След като се прорязали всички кестени ги поставете в плитка тава или тиган за печене. Поставят се във фурната за около 30 до 40 минути, в зависимост от размера на ядките. Периодично разбърквайте ядките, за да могат да се опекат равномерно. Ако просто искате да имат вкус на варени е достатъчно да ги опечете за по кратко време, за да се белят, печене в продължение на 10 до 15 минути.

Печене на фурна

4. Обелете печените кестени, веднага след като те са готови, за да се справите със задачата по лесно. След като изстине напълно, те са трудни за белене, както вече споменахме. Въпреки това, те могат да се претоплят за кратко, което ще подпомагане за отстраняване на черупката.

Кестените могат да се пекат на открит грил. Наблюдавайте ги внимателно и ги разбърквайте често за да не изгорят. Друг любим метод за малки количества е котлона, особено на газовата печка.

Ако искате кестените да станат леко солени преди да ги изпечете ги накиснете в купа със солена вода (За един килограм се добавят 2-3 супени лъжици сол) за около час. След което ги прецедете през гевгир и ги оставете да изсъхнат на хавлиена кърпа или кухненска хартия. Така киснатите кестени добиват леко солен вкус след изпичане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest