Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Яжте повече кестени през есента, вижте защо

Яжте повече кестени през есента, вижте защо

Яжте повече кестени през есента, вижте защо

Ако трябва да отговорим на въпроса на какво мирише есента, то отговорът е, че мирише на прясно изпечени кестени и пуйка на фурна с кестени. Това е защото ядливият кестен е един от най-ароматните и вкусни есенни дарове. Азиатският гост днес расте в южните части на Европа, Северна Африка, Кавказ И Мала Азия, а у нас се срещат чудесни кестенови гори. В много градове украсява алеите, а чудесните му плодове са лакомство с невероятни ползи.

Полезни свойства и състав на кестена

Кестените съдържат високи дози лецитин с важна роля на паметта. Консумацията им ободрява и премахва умората благодарение както на високото съдържание на въглехидрати, в 100 грама има около 250 калории, но и заради богатството от витамини. В кестените се съдържат витамини А, В1, В2 и С. съдържанието на витамин С е почти колкото в лимоните.

Минералното богатство в кестените също не е без значение. В тях има значителни количества калий, калций, магнезий, фосфор, силиций, мед, флуор и други. Те са подходящи за диетично хранене, тъй като има малко мазнини в тях. Положително е и отсъствието на глутен.

Богатството на фолиева киселина подпомага растежа на клетките и функциите на нервната система, а в кестените я има в добри количества. Перфектна храна са за бременните, тъй като осигуряват правилното развитие на плода.

Яжте повече кестени през есента, вижте защо

В кестените има много мононенаситени мазнини от рода на олеиновата и палмитиновата киселина, защитаващи сърцето, тъй като понижава холестерола.

Защо е добре да се ядат кестени през есента

Консумацията на кестени помага при бъбречни и сърдечни проблеми и подпомага изхвърлянето на излишната вода от тялото. Противовъзпалителните свойства на плода са подходящи при хора, страдащи от артрит и ревматизъм.

В кестените се съдържат и много антиоксиданти, важни за здравето, тъй като те пазят тялото от действието на свободните радикали.

Много интересен факт е, че кестените помагат при диети за отслабване заради малкото калории в съдържанието им, ниското съдържание на мазнини. Те засищат и отдалечават нуждата от хранене.

Яжте повече кестени през есента, вижте защо

Антитуморните свойства на кестена са важно основание да се ядат повече кестени през есента. Тези качества на кестените се мотивират от антиоксидантното съдържание, което потиска развитието и разпространението на туморните клетки, стимулират смъртта на раковите образувания.

Вече знаете защо да ядете повече кестени през есента. Ако ако още не сте ги направили част от своето меню, то може да ги презентирате подобаващо, като приготвите ароматна кремсупа от кестени, домашен кестенов хляб, а защо не и десерт от кестенчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest