Една от най-лесните и леки торти е испанската сметанова торта. Необходими са 500 грама бутер тесто, 500 милилитра заквасена сметана, половин чаша захар, 1 ванилия, сока от един лимон, 700 милилитра кисело мляко. Фурната се нагрява до 180 градуса, в това време се прави кремът.
Сметаната се разбива с миксер на най-бавни обороти, като постепенно се добавя захарта. Добавя се лимоновият сок, киселото мляко и ванилията. Разбива се, докато не се сгъсти и се оставя да се охлади в хладилник.
Тестото се разрязва на кръгове или правоъгълници и всеки слой се изпича по пет минути в загрятата фурна. Изпичат се и остатъците от тестото и се натрошават.
Когато блатовете поизстинат, се намазват с крем и се съединяват. Тортата се намазва отстрани, а отгоре се слага крем, върху който се изсипват натрошените печени парченца тесто. Оставя се за една нощ в хладилника.
Медената торта и вкусна и лека. Необходими продукти: 3 яйца, половин чаша захар, 150 грама течен мед, 150 грама масло, 1 чаена лъжичка сода, половин чаена чаша брашно.
За крема: 250 грама извара, 300 грама заквасена сметана, половин чаша захар, 1 чаша орехи.
Яйцата се разбиват с миксер до гъста пяна. В тази смес се налива медът и се добавя омекналото масло. Разбива се до еднородна маса и се добавя брашното със содата и се разбърква тестото.
Тавата се постила с хартия за печене и се излива тестото. Тавата се покрива с фолио и се пече на 200 градуса половин час. Блатът се вади от тавата и се охлажда, разрязва се с конец на три.
Подготвя се кремът. Изварата се разбива със сметаната и захарта. Най-долният блат се слага в тавата, в която се е пекъл и се полива с крем, покрива се с горния и се залива с крем. Слага се третият блат и след като се залее с крем, се поръсва с нарязаните орехи. Оставя се в хладилник за три часа и се сервира.