Независимо от килограмите ви, загубата на тегло безспорно изисква балансиране на калориите, които консумирате всеки ден, избор на здравословни храни, както и повишаване на физическата активност. Като част от здравословната диета, супата може да ви помогне да отслабнете чрез заместване на високо-калоричните храни с нея. Супите също могат да бъдат отличен източник на важни витамини и хранителни вещества.
За да отслабнете, трябва да изгорите повече калории, отколкото ще погълнете, което води до състояние, известно като енергиен дефицит. За да се компенсира липсата на калории, тялото ви ще „посегне“ на мастните депа за да си осигури енергия.
Смяната на високо-калоричните храни като бисквити, чипс, тестени изделия и храните от бутките за бързо хранене с голям брой с нискокалорични храни ще ви помогне да намалите приема на калории. Проучване установи, че възрастни, които са включили супата в менюто си четири или повече пъти на седмица губят средно 20% от излишното си тегло.
Супа с броколи и сирене
Необходими продукти:
1 ч.л. масло или зехтин
1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
1 супена лъжица брашно
4 чаши обезмаслено мляко
2 чаши вода
1 щипка индийско орехче
4 глави броколи, нарязани на розички
сол и прясно смлян черен пипер
3 чаши настъргано сирене (Чедър, Джак или др.)
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в тенджера и след това добавете лука. Задушете лука за 3 до 4 минути, а след това го поръсете с брашното. Разбърква се енергично и се готви така за още 1 минута, след това се добавя мляко и водата. Добавете индийското орехче, и тогава броколите, малка щипка сол и много черен пипер.
Покрийте с капака и намалете котлона. Оставете да къкри, докато броколите се сварят, 20 до 30 минути. След което се добавя и сиренето, разбърква се и се оставя да се стопи.
След това пасирайте до получаването на гладка крем супа и сервирайте, като гарнирате с нарязан пресен магданоз.
Домашна зеленчукова супа
Необходими продукти:
1с.л. студено пресован зехтин
1 голям морков обелен и нарязан на къси пръчици
1 глава целина нарязана на пръчици
100гр. рапица нарязана на ситно
400гр. карфиол разделен на розички
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
½ чаена лъжичка куркума
1 л. зеленчуков бульон
аол и черен пипер на вкус
Пресен лук за гарниране
Начин на приготвяне:
Сложете зехтина в тенджера и всички зеленчуци, задушете за 2 минути, като разбърквате от време на време. След това добавете куркумата и гответе още една минута. Към така задушените зеленчуци добавете бульона и оставете да къкри около 20 минути. Сервира се гарнирана с пресен лук. Също така ако сте привърженик на пикантния вкус можете да добавите кориандър, чили или чесън, които също са с ниско съдържание на калории.
Тази супа съдържа само 170 калории на порция и е доста подходяща за хората, които искат да намалят талията си с няколко сантиметра.