През лятото са много актуални леките женски питиета, които даряват настроение и прохлада. Те могат лесно да се приготвят и в домашни условия.
Коктейлът Северно сияние се приготвя от 1 стрък розмарин, 1 чаена лъжичка течен мед, 40 милилитра мандаринова водка, 75 милилитра шампанско, кора от 1 мандарина, натрошен лед.
В предварително охладена в хладилник чаша за мартини се изливат водката и медът, разбъркват се, добавят се розмаринът и натрошеният лед. Всичко се разбърква.
С лъжичка се долива шампанското, за да не се смеси с останалите съставки. Стиска се мандаринова кора, за да пръсне в коктейла. Украсява се с навита кора и се сервира.
За да се приготви мандаринова водка, 3 дни преди приготвянето на коктейла 2 големи мандарини, нарязани на парченца, се заливат с 500 милилитра доброкачествена водка. Съдът се оставя да престои на сухо и хладно място, покрит с капак.
Коктейлът с пъпеш е много приятен и разхлаждащ в летните жеги.
Необходими продукти: 1 малък пъпеш, 1 супена лъжица настърган корен от джинджифил, 500 милилитра бяло сухо вино.
Начин на приготвяне: Пъпешът се обелва, почиства се от семките и се нарязва. Пасира се до пюре. Пюрето се слага в кана, добавя се джинджифилът и се оставя за 2 часа в хладилника. След това се добавя охладеното вино, разбърква се добре и се налива в чаши.
Коктейлът Вуду също е много приятен в горещите дни.
Необходими продукти: 4 кубчета лед, натрошен на дребно, 50 милилитра тъмен ром, 100 милилитра сок от ябълка, 1 чаена лъжичка захар, сока от половин лайм, щипка канела, 25 милилитра сладък вермут.
Начин на приготвяне: Висока чаша се пълни с лед. В шейкър се разтваря захарта и сокът от лайм. Добавя се ябълковият сок, ромът и вермутът и всичко се раздрусва в шейкъра. Излива се в чашата с лед.
Поднася се вечер, на изключена лампа. Към повърхността на коктейла се поднася запалена клечка и пламъкът се поръсва с канела. Канелата светва с искри като бенгалски огън.
Коктейлът Мимоза се приготвя от 100 милилитра шампанско, 15 милилитра сироп Гренадин, 100 милилитра портокалов сок, 2 супени лъжици натрошен лед.
Широка чаша на столче се пълни с леда. Добавя се сиропът, след това сокът и шампанското. Украсява се с коктейлна черешка.