Обърната матка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Обърната матка
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Обърнатата матка представлява състояние, при което матката е в обратна позиция в долната част на стомаха. В нормално положение тя е леко наклонена напред, но когато е обърната, матката е наклонена леко назад, вместо напред. Това означава, че физиологично матката се намира встрани на пикочния мехур. Шийката на матката и вагиналния канал са в нормално положение.

Обърнатата матка е състояние, което се наблюдава при редица жени. Обратно на широко разпространеното твърдение, обърнатата матка не предизвиква никакви специфични здравословни проблеми.

Причини за обърната матка

В по-голямата част от случаите, обърнатата матка е естествено явление, възникнало още при самото раждане на жената. Понякога тя може да се обърне в резултат от генетично обусловени фактори, менопауза, бременност и раждане. Някои заболявания също могат да причинят това състояние – миома, тазова възпалителна болест, ендометриоза и тазови сраствания, хирургия в тазовата област.

Симптоми при обърната матка

Обърнатата матка е състояние, което няма никакви видими външни проявления.

Като основни симптоми се явяват болката по време на месечен цикъл и сексуален контакт. Тя е резултат от натиска, който обърнатото положение на матката оказва върху сухожилията на опашната кост и правото черво.

В по-редки случаи признаци за обърната матка могат да бъдат болката в долната част на корема или гърба; често повтарящи се инфекции на пикочните пътища; болка при поставяне на тампон; трудност при зачеване. Проблемите при зачеване най-вероятно се дължат на друг прикрит проблем, каквито са ендометриозата или възпалението на таза. Поради тази причина, при възникването на нередност всяка жена трябва веднага да посети своя гинеколог.

Обърната матка и бременност

Жените с обърната матка не бива да се притесняват, защото в повечето случаи не се наблюдават никакви усложнения и репродуктивни проблеми. Това означава, че жена с обърната матка, но в нормално здравословно състояние може да забременее без проблем.

Важно е да се отбележи, че след забременяването, матката възвръща своята нормална позиция, а около 14 седмица и веднага след раждането, тя отново се обръща. Възможно е обърнатата матка да направи раждането малко по-трудно, отколкото при жените с нормална матка, но това са единични случаи, които не излагат на риск нито майката, нито бебето.

Диагностициране на обърната матка

При липсата на симптоми, жените могат да разберат, че имат обърната матка едва след рутинно посещение при гинеколог. Ехографското изследване е образен метод, който веднага може да открие наличието на изменения в репродуктивните органи.

Лечение на обърната матка

В повечето случаи лечение се прилага, само ако обърнатата матка причинява сериозен дискомфорт, или ако е сигнал за друг, по-сериозен репродуктивен проблем. Във вторият случай може да се назначи хормонална терапия.

В останалите случаи, когато обърната матка причинява съвсем леко неразположение, специалистите препоръчват извършването на тазови упражнения – сгъване на колената над гърдите. Те до голяма степен помагат при за връщането на органа в нормалната му позиция.

Друг вариант за лечение на обърната матка е поставянето на малко устройство /пластмасово или силиконово/, което за определен период от време оказва натиск върху матката и я връща на правилното място. Тези устройства не се препоръчват, защото съществува висок риск от развитието на инфекции и възпаления.

Хирургическата намеса също е вариант за лечение на обърнатата матка. Прилага се лапароскопския метод, по време на който матката се поставя над пикочния мехур, като се намалява дължината на сухожилията в областта.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest