ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Преимуществата на коремното дишане

Преимуществата на коремното дишане

Жана Г.Жана Г.
Новак
554262
Дишане

Малките деца обикновено дишат с корема. Когато те вдишат, коремът им се издува. При възрастните при вдишване се повдигат гърдите, а не коремът, което не е много полезно за организма и дори се постига негативен ефект.

Обикновено се препоръчва да се взима пример от децата, тъй като при дишане с корем в белите дробове навлиза повече кислород и децата, без да го знаят, просто следват природните си инстинкти.

Дишане през корема

Това е така нареченото диафрагмено дишане. Друго преимущество при него е, че така се подобрява и стойката на човек и той изглежда доста по-изправен и дори малко по-висок.

Ако опитате да дишате с корема и сте прегърбени, ще усетите неприятно затруднение. Ако опитате да го направите с изправен гръбнак, ще усетите веднага благоприятния ефект от пълноценното вдишване, а и по този начин работите за стягане на коремните мускули.

Стресовото емоционално състояние води до гръдно дишане за сметка на коремното, често повишавайки активността на нервната система, предизвиквайки или усложнявайки някое заболяване.

Коремно дишане

Дишането с гърди засилва емоции като страх, безпокойство и гняв. Това емоционално състояние на свой ред може да предизвика гръдно дишане, което е във вреда на нашето здраве. Коремното дишане може да смекчи проявите на тези негативни емоции.

Учейки се или фактически научавайки се наново как да дишаме естествено, използвайки коремното дишане, можем да се научим съзнателно да контролираме активизирането на вегетативната нервна система.

Можем да подобрим съня си, а също така храносмилането и концентрацията си. Също така ще можем да подсилим релаксацията, да се отървем от дискомфорното емоционално състояние, да подобрим сърдечно-съдовата функция и да забравим за всякакви проблеми със здравето.

Достатъчно е само да заменим гръдното дишане с коремно, което е много лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest