Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кожни проблеми при диабет

Кожни проблеми при диабет

AdminAdmin
Администратор
1k1440
Кожни проблеми

Диабетът е заболяване, при което е повишено нивото на кръвната захар, причинено от неспособността на организма да произвежда инсулин. За жалост това е заболяване, при което кожните проблеми са неизбежни.

Добре ни е известно, че всички физиологични функции в организма са едно свързано цяло и нарушението на една от тях се отразява на целия организъм. При заболяването диабет организмът не може да метаболизира глюкозата и нивото на кръвната захар се завишава. За съжаление кожните усложнения при заболелите от захарна болест са често срещани.

Поради понижения имунитет кожата често е атакувана от кожни инфекции, причинени от бактерии, гъбички и дрожди. Така циркулацията на кръвта се забавя и предизвиква появата на кожни проблеми. Има случаи, в които именно дерматологичните проблеми са сигнал за заболяването.

Петна по кожата

Установено е, че около 33% от диабетиците имат кожни проблеми в следствие от усложнението на болестта. Някои от тези изменения може да се срещнат при всички, но са доста по-чести при тези със захарна болест (гъбични и бактериални инфекции, сърбеж), а други са характерни само за диабета.

Диабетна дермопатия

Диабетът може да доведе до изменение на малките кръвоносни съдове. При диабетната дермопатия се забелязва проява на кафяви петна по предната повърхност на подбедриците, които не сърбят. Не се изисква лечение.

Диабетната некробиоза

Среща се по-рядко, но петната могат да се инфектират. В тези случаи се налага бърза реакция и лечение.

Диабетни мехури

Розацея

Срещат се рядко и представляват бистри мехури по задната повърхност на пръстите на ръце и крака, на стъпалата и на дланите. Появяват се изведнъж без да бъдат провокирани от нещо и изчезват спонтанно след около 3 седмици. Свързват се с с лош контрол на диабета.

Диабетната рубеоза

Рубеозата е трайно или пристъпно появяващо се зачервяване на бузите.

Склеродермия

Това дерматологично заболяване се наблюдава най-вече при хора болни от Диабет тип 2. При него се удебелява дермалния слой в определени зони от тялото - най-вече на гърба и врата. Често срещани за болните от този вид, са и бактериалните гъбични инфекции, суха кожа, кожни обриви, които са причина за пигментация на кожата в някои локализирани зони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest