За Коледа зарадвайте близките си с домашно приготвени коледни сладкиши.
Коледен джинджифилов кекс
Много вкусен и ефектен и коледният джинджифилов кекс.
Необходими продукти: 400 грама брашно, 250 грама масло, 250 грама кафява захар, 250 грама мед, 300 милилитра прясно мляко, 2 яйца, 3 сантиметра пресен корен от джинджифил, 2 чаени лъжички сода, 5 супени лъжици пудра захар.
Джинджифилът се почиства и се нарязва на ситно. Маслото се разтваря на бавен огън с меда и захарта, но не трябва да стои на котлона повече от пет минути. След това се сваля от котлона и се добавя млякото.
Сместа трябва да е леко топла. Като се разбърква постоянно, се добавят едно по едно яйцата. Брашното се пресява и се добавя содата. Разбърква се, добавя се нарязаният джинджифил и пак се разбърква. Добавя се медената смес и се замесва тесто.
Тестото се излива в силиконова форма за печене или тава и се пече един час на 160 градуса. След като фурната се изключи, кексът трябва да остане вътре, докато не изстине. Пудрата захар се разбърква с три супени лъжици вода и кексът ви се маже с тази глазура.
Сладкиш на влъхвите
За Коледа е подходящ сладкишът, известен с името Сладкишът на влъхвите. Той се приготвя в Чехия.
Необходими продукти: 125 грама бадеми, 1 супена лъжица бадемов ликьор, 3 яйца, 2 супени лъжици масло, 125 грама захар, 500 грама бутертесто.
Бадемите се смилат до състояние на пудра. Маслото се разбърква със захарта, добавят се 2 яйца, бадемите и ликьорът. Бутертестото се размразява, разделя се на две части, като едната трябва да е по-голяма от другата. Всяка част трябва да се оформи като кръг.
По-малкият кръг се слага върху хартия за печене, постлана в тава. Върху този кръг се слага плънката с бадеми, като се оставя ръб до края около два сантиметра. Плънката се изравнява с лопатка или нож. С останалото яйце, предварително разбито, се мажат краищата на кръга, които са без плънка.
Върху по-големия кръг се правят леки разрези, които му придават вид на колело със спици. Големият кръг се слага върху малкия и се притиска. Слага се в хладилника и се оставя за половин час. Десет минути преди да се извади окончателно, се загрява във фурната тавичка, по-голяма от сладкиша. Загрява се до 200 градуса.
С остатъците от разбитото яйце се маже готовият сладкиш отгоре, пренася се с хартията в горещата тава и се пече половин час.
Други класически коледни сладкиши са: