Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Формулата за успех

Формулата за успех

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Формула за успех

"Всеки успех се плаща и цената винаги друг я определя." - Нешка Робева

Нравоучително звучи, когато някой ти каже: "Можеш, само повярвай в себе си! ". Истината е, че това е най-простия отговор на всички терзания на амбициозните хора. В света съществуват много науки, които изследват, превеждат мотивацията и пътя към успеха с много прости тиренца и номерца.

У нас има много клишета, като "трябват връзки" - може би, поне не пречи или "трябва да се продадеш". Търговията също е успешно занимание, но и доста тежък грях. "Трябва да си мъж" - това също е голямо клише, тъй като успехът няма нищо общо с пола и възрастта, а с желанието и вярата.

Най-големите врагове в живота на твоите стремежи няма да бъдат приказни злодеи, а някой близките до теб. Това може да бъде твоята учителка, твоят приятел или приятелка. Никой не може да ти спести тази горчивини, ако искаш да достигнеш мечтите си.

Ти обаче можеш да продължаваш напред, като прощаваш или отвръщаш на ударите. И колкото повече вървиш нагоре, толкова по-далеч ще бъдеш от тези хора. Завистта няма да те подмине, но по пътя ще срещнеш страхотни приятели и нравоучители.

Осланяйки се на опита на доста успешни жени излиза, че най-важната съставка в рецептата за успех е не друго, а инатът. Най-близък пример до нас е този на легендарната личност Лили Иванова. Малко известен е факта, че Лили е живяла с 50 стотинки на ден в София и всички са и пречили - предимно жени, разбира се.

Тя издава първия си албум в Румъния. Печели няколко убийствени награди в Европа и става така, че просто вече няма как да не я забележат в България.

Антоанета Стефанова - първата жена извън Русия и Китай, станала световен шампион по шахмат. Тя обича да се забавлява, обича да танцува, да се среща с приятели и да кара автомобил. Няма пари да бъде като тези от великите шахматни нации и тренира по Skype. Да, по Skype.

Цветелина Борисова е най-успешният ни банкер от новото поколение. Когато била в Испания, е събирала пари през седмицата, за да си позволи един път да яде китайски ориз с три вида месо. И до ден днешен обича качамак, защото с това най-евтино ястие се е прехранвала през останалото време.

Днес тя притежава активи за няколко стотин милиона евро и продължава да бъде усмихната, вярваща и упорита, модерно мислеща - именно тя полага основите на първата финансова институция у нас, която инвестира в "зелена енергия".

Това са само три от многото истории на успели жени, но дори те са достатъчен пример. Разбира се, можеш да бъдеш щастлива и без да скочиш 209 сантиметра, без да управляваш 5 000 души, без да те гледат по CNN, но би било много, много вълнуващо.

Истината е, че формула за успех още не е измислена. Няма и вълшебно хапче за постигане на огромни постижения в живота, или поне ние не знаем за такова. Но пък съществуват съвети за успех, които са се доказали във времето. Да, добрият късмет никога не е излишен, но както се казва: Успехът обича подготвените.

Бизнес

Съвети за успех в работата

Трябва да мислите, че е възможно. Необходимо е да мислите, че това може да се случи и на вас. По-лесно е да повярваш, че други хора могат да постигнат успех много бързо, но е по-трудно, когато приложиш тази мисъл върху себе си. Човекът, който иска да постигне нещо в живота, първо трябва да повярва, че може да го направи. Това позитивно мислене е горивото на успеха, на който ще се радвате в бъдеще.

1. Дръжте се като човека, който искате да станете. Ако искате нещо ново, трябва да се преобразите. Трябва да започнете да се държите като човек, когото смятате за най-успешен. Можете да започнете с изучаването как говори, какви са навиците му, какви са качествата му, как се държи пред неуспех и какъв лидер е той. След това се опитайте да се държите като него и приложете наученото. 

2. Трябва да знаете точно какво искате да постигнете и да си поставите цел. Не се препоръчва да се впускате от една работа към друга хаотично. Най-добре е да изберете път и да вървите по него, докато постигнете желания от вас успех.

3. Споделете визията си. Това, което казвате на другите, води до резултат. Ако говорите за това, което искате да постигнете, ще имате гарантиран успех. Публичното изявление за намерение е много по-силно обещание от даденото на себе си.

4. Сбогувайте се с негативизма. Една от най-големите пречки за вашия успех са тези постоянно отрицателни хора, които ви натоварват. Независимо дали става дума за колеги, приятели от детството, бизнес партньори или семейството ви, трябва да ограничите времето си с негативни хора.

5. Нямате нужда от "план Б". Трябва да повярвате, че провалът не е една от възможностите. Ако мислите за резервен план, може да се откажете от първото препятствие и да смените намеренията си. Когато единственият вариант е успех, вие ще се принудите да продължите, независимо колко трудно е това.

6. Очаквайте трудности в началото. Ако някога сте летели, знаете, че най-неудобният момент е, когато излитате. Това е вярно и в кариерата. Когато започнете да вървите по избрания от вас път, ще се чувствате трудно, но с течение на времето ще забележите, че нещата стават по-ясни и постигате успехи в кариерата.

7. Трябва да действате решително, за да постигнете успех. Не можете да си позволите да започнете чудесно и след това да се уморите. Трябва да сте много решени от самото начало и да действате в същия дух, докато не получите успеха, който искате.

8. Използвайте „езика на успеха“. Лесно можете да посочите разликата между човек, който има постоянен успех, и друг, който има само неуспехи. Става въпрос за езика, който използват. Един успешен човек казва „Ще направя това“, докато този, който има провали, казва „Ще опитам и ще видя какво ще се случи“.

9. Стремете се да ставате все по-добри с всеки изминал ден. Ако сте последователни, резултатът ще бъде успех. Ако се "подобрявате" всеки ден с 1%, в края на годината ще забележите големи резултати. Всеки ден трябва да искате да сте по-добри от предния ден.

10. Не се вслушвайте в съветите на хора, които не се радват на желаните от вас резултати. Една от основните пречки е съветите на човек, който не знае за какво говори. Уверете се, че слушате и следвате само съветите на успешните хора.

Печелене на пари

Съвети за успех в живота

1. Бъдете последователни. Решителните хора си поставят цели и няма пречки за постигането им. Те са 100% ангажирани с постигането на тези цели и добре осъзнават, че разликата между успешните и нещастните хора е последователността.

2. Доверете се на себе си. Хората, които са уверени в собствените си сили, знаят, че имат пълен контрол върху своите действия и никога не се оплакват от нещата, които са им пречили в живота. Никога няма да ги чуете да превръщат в жертва себе си, а напротив, най-вероятно те ще бъдат онези хора, които са уверени в себе си, които са наясно, че вътрешното Аз е това, което прави разликата между успеха и неуспеха.

3. Обградете се с хора, които споделят вашия ентусиазъм. Всеки успешен човек има около себе си армия от позитивни и оптимистични хора, които споделят едни и същи визии и спомагат за увеличаване на капитала, независимо от обстоятелствата. Истината е, че отношението на тези около вас е заразително, независимо дали е положително или отрицателно. Не познавате ли лично успешни хора?  Няма проблем, можете да четете книги, написани от такива хора или за техния живот, да гледате интервюта и документални филми и със сигурност ще успеете да откраднете някои тайни за успех. Не пренебрегвайте и мъдри мисли на по-опитни от вас.

4. Погрижете се за себе си. Успешните хора изглеждат и се чувстват добре. И това е така, защото те се грижат за диетата си, спортуват много в свободното си време и не губят нощите си в клубове. 

5. Пазете здравето си! Здравето, най-ценното ни, ни помага да направим всичко, което сме си поставили за цел. Ако сме здрави, можем да имаме всичко. Успешните хора знаят това и са подготвени. Те знаят, че неизбежните медицински проблеми, по-малки или по-големи, от които никой не избяга, могат да бъдат управлявани с правилното хранене и грижи.

6. Презаредете батериите си. Работата е наложителна за успех, но това не означава, че трябва да седите на бюрото или телефона си в ухото 24 часа на ден. За да постигнете предложените цели, трябва да почивате правилно след работен ден. И ако сте преувеличили с работата, е необходимо и препоръчително да се изключите от всички аспекти. Прекарвайте повече време с хората, които обичате.

7. Винаги научавайте нещо ново. Човекът се учи, докато живее, а този, който иска да достигне високите върхове на успеха, е още по-добре да вземе предвид тази поговорка. Това не означава, че трябва да завършите 5 факултета, 3 магистратури и кой знае колко други специализации през живота си, а постоянно да четете неща, които могат да ви помогнат в личностното ви развитие. Не случайно се казва, че четенето ви помага да станем хора.

8. Учете се от грешки и поемете отговорност. Рискът е неизвестен термин за тези, които са склонни да постигнат успех. Поради безценното си самочувствие, успешните хора няма да се провалят, когато допуснат грешка, но ще приемат положителната страна на нещата, а именно опит. Освен това те ще поемат отговорност за тази грешка и ще знаят какво да избегнат следващия път. Така че не се страхувайте да се впуснете в напълно непозната сфера.

9. Научете се да обичате себе си. Ако нямате много добро мнение за себе си, другите няма да го имат, а хората около вас се отнасят с вас, както им позволите. И винаги си задавайте въпроса: „Ако се срещна, бих ли харесал това, което виждам?  

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
някои
някои
27.09.2013 21:59
Мого добър отзив на Кати...
1
0
Кети
Кети
13.06.2013 06:35
Моля ви, само не ни давайте за пример Цветелина Бориславова! Да си преуспял не значи да си добил богатство чрез далавери, та дори и престъпления. Човек може да бъде успешен дори с една скромна професия, доброта и уважението на околните!
3
0