Всяка диета, която решите да опитате, започва с мантрата „Закуската е най-важното ядене за деня“. Осем от десет хранителни режими препоръчват за закуска да се консумира овесени ядки, може и мюсли, в комбинация с плодове или мляко. Безусловно, това е една наистина здравословна закуска. Това, което вие и диетологът ви не знаете е, че това далеч не е толкова ниско калорично, колкото досега сте си мислили.
Според учените калориите, които са отбелязани на опаковките на всички видове мюсли, са подвеждащи и неточни. Те смятат, че производителите подценяват калориите, които фибрите доставят в организма и преувеличават количеството на сурови ядки и плодове. Това разминаване може да достигне до 30% от общото количество калории.
Въпросът, с подвеждащите обозначения на етикетите, беше повдигнат на годишната конференция на Американската асоциация за научен напредък в Бостън. Професор Джефри Лайвсли, британски специалист по хранене, споделя: „Когато хората консумират мюсли, те действително се хранят здравословно, но често наддават на тегло.“
За никого не е тайна, че фибрите съдържат калории. Според старата система за оценка на енергийната стойност фибрите, като баластни вещества, не се разграждат в организма и техните калории не бива да се взимат пред вид.
Новите правила на Европейската агенция по храните налага и нови правила при изчисляването и изписването на енергийната стойност на продуктите. От края на 2014 г. производителите и търговците ще са длъжни да отбелязват на етикета по 2 калории за всеки грам фибри от съдържанието на продукта.
До сега енергийната стойност на продуктите се изчисляваше според традиционната система, която оценяваше само калориите, които постъпват от протеини, въглехидрати и мазнини. Всеки грам протеини и въглехидрати се оценява с 4 калории, а мазнините с 9 калории. С промяната към тях ще се добавят и по 2 калории за всеки грам фибри.
Мнението не д-р Лайвсли е, че като цяло традиционната система за отчитане на енергийната стойност на различните продукти е добра. Но остарелите методи, които използва, както и различните фактори, които не взима пред вид при отчитането на калоричността, могат да подведат хората.