Може би вече сте чели за положителните качества на червеното вино? ! Днес ще прибавим съм списъка още едно - то може да ни е от полза и срещу наддавато на килограми.
Това е хипотеза на Ричард Бакстър, автор на книга за ползите от ликьора.
Авторът основава твърденията си на редица изследвания. Според него червеното вино пази талията ни тънка благодарение на ресвератрол, който се намира в изобилие в напитката.
Това е антиоксидант, който пречи на натрупването на килограми, подпомага метаболизма, уравновесява нивото на кръвната захар, намалява инфекциите, холестерола и риска от рак.
Изследване от 2008 г. в Германия показва, че ресвератролът пречи на образуването на мазни клетки и натрупването на мазнини.
Химическото съединение в червеното вино може да помогне и в борбата с диабета и сърдечните болести. Това бе доказано от екип от учени от Университета в Улм, Германия.
Положителните резултати за здравето силно зависят от дозата т.е. колкото повече ресвератрол се приема, толкова влиянието му е по-силно.
При ежедневна консумация в умерени количества, червеното вино премахва последиците от тежките трапези и поддържа нивото на кръвната захар. По-старото червено вино е и още по-здравословно, посочва авторът на изследването Ричард Бакстър.