Остеоартрит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Ошипяване при остеоартрит

Остеоартритът /ошипяване/ представлява дегенеративно заболяване, което поразява ставите. Това е едно от най-разпространените заболявания, което засяга опорно-двигателния тракт. От многото видове артрит – 120 на брой, остеоартритът е най-разпространен. Това е така, защото той е най-характерната черта на старостта – възпалени и трудно подвижни стави.

Остеоартритът, наричан още дегенеративен артрит представлява хроничен възпалителен процес, който обхваща една или повече стави. Характеризира се със засягане на ставния хрущял и подлежащите му костни повърхности.

Въпреки че е свързан с процеса на стареене, остеоартритът не е предизвикан директно от него. По-скоро той се дължи на пониженото съдържание на вода и протеогликани в ставите. Протеогликаните представляват сложни молекули, чиято основна функция е да придават гъвкавост и устойчивост на ставния хрущял.

Като цяло болестният процес може да се определи като износване на ставата и най-вече на костния хрущял, който покрива костната повърхност. Успоредно с това се наблюдава намаление в количеството ставна течност, която изпълва ставната кухина и смазва повърхността на хрущяла. В резултат на всички тези болестни изменения, при движение настъпва директно триене на костите, участващи във формирането на ставата.

Възможно е да настъпи възпаление на ставната капсула, но то е слабо в сравнение с ревматоидния артрит. В хода на възпалението може да настъпи и прорастване на костни израстъци – остеофит. Това е познатото на мнозина ошипяване.

Видове остеоартрит

Шипове при Остеоартрит

Първичен остеоартрит – не се дължи на някакво друго заболяване или състояние.

Вторичен остеоартрит – при него ставната дегенерация и изменение и възпаление се дължат на придобити или вродени състояния като диабет, синдром на Марфан, затлъстяване и др. Подаграта също е форма на вторичен остеоартрит, при която отлагането на кристали от пикочната киселина в ставите причинява възпаление и силна болезненост.

Симптоми при остеоартрит

Прогресията на остеоартрит обикновено е бавна и настъпва в рамките на няколко години до няколко десетилетия. Физическата активност на засегнатото лице може драстично да се намали, което от своя страна е свързано със заболявания като хипертония, висок риск от диабет, затлъстяване.

В ранните фази на болестта ставите изглеждат нормални, а походката на болния е анталгична, особено при засягане на големите носещи стави. Обикновено първият симптом на остеоартрит е болката. Това е дълбока ставна болка, която се засилва при претоварване на ставата.

Много често се наблюдават намален обем движения и крепитации – усещане за пукане и хрущене. Може да се развие сутрешна скованост, която трае не повече от половин час и преминава при постепенното раздвижване. На външен вид става изглежда оточна и зачервена, а при по-напредналите фази дори е деформирана.

В началото болката се успокоява при покой или при прием на аналгетици. С напредване на остеоартрит ставите стават по-нестабилни и болката да остане постоянна при покой и да не се влияе от прием на медикаменти.

Диагностициране на остеоартроза

Все още липсват специфични лабораторни изследвания, които са свързани с остеоартрит. Рентгенографията е образното изследване, което най-често се прилага при диагностицирането на това заболяване. Тя се извършва бързо и е със сравнително евтина. Най-често за поставяне на диагнозата са достатъчни данните от клиничните картина и резултатите от рентгенографията.

Отличителни белези на остеоартрит, които се визуализират по време на рентгенографията са стесняване на ставната цепка, поява на костни кисти и в някои случаи наличие на ставни мишки – малки парчета от хрущяла, които се откъсват и се виждат в ставното пространство.

Остеоартрит

Лечение на остеоартрит

Целта на лечението е да се облекчи болката и в същото време да се подобри функционалното състояние на засегнатата става. Няколко са възможните методи за лечение, които има за цел да забавят или да спрат развитието на заболяването.

Под формата на вътреставни инжекции се прилагат кортикостероидите. Ефектът обикновено настъпва до една седмица и продължава не по-дълго от 4-6 седмици. Хиалуроновата киселина също се прилага под формата на вътреставни инжекции. Смята се, че хиалуронатите подобряват свойствата на синовиалната течност, пречат на активацията на рецепторите за болка и има добро антиоксидантно действие.

За орален прием се назначават нестероидни противовъзпалителни средства. Те влизат и в състава на различни кремове и гелове за намазване. Продължителният прием на тези медикаменти има подчертано дразнещо действие върху гастроинтестиналния тракт, затова е добре да не се прекалява с тях.

Физическите упражнения са много важни. Те се изразяват в упражнения както за укрепване на мускулатурата, така и за разтягане. Някои болни се повлияват много добре от локално прилагане на топлина и кремове с капсаицин.

Профилактика на остеоартрит

Профилактиката на заболяването се изразява в промяна начина на живот – поддържане на нормални килограми, извършване на редовна физическа дейност, предпазване на ставите от травми и контузии. Наднорменото тегло натоварва големите стави – тазобедрени, коленни и стави на ходилото. Установено е, че всеки половин килограм наднормено тегло добавя 1.8 кг тежест за коленните стави.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest