Клаустрофобия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Клаустрофобия

Клаустрофобията представлява фобия, натрапчив страх от затворени пространства или тесни пространства. Породена е най-вече от илюзорната или реална невъзможност да се избяга от тях. Клаустрофобията се счита за една от най-разпространените фобии, които обсебват хората. Смята се, че 5-7% от населението по света страда от тази фобия.

Клаустрофобията се корени в мозъка на човек. Налице е, когато мозъкът започва да свързва малките пространства с наличие на опасност. Това паническо разстройство най-вероятно се появява поради преживян ужасен инцидент в малко и тясно помещение.

Хората, които страдат от клаустрофобия винаги свързват затворените и препълнени с хора помещения с евентуална опасност.

Фобии

Клаустрофобията се развива в ранната младост, в началото на 20-те години.

Симптоми при клаустрофобия

Когато страдащите от клаустрофобия влязат в някоя стая, те веднага се оглеждат къде е вратата и винаги се стараят да са близо до изхода. Чувстват се много несигурни, когато всички врати са затворени. Те избягват да шофират или да се возят в кола, когато има силен трафик и е възможно да се получат задръствания.

Хората с клаустрофобия използват стълбите и не се качват на асансьор. Изпитват всепоглъщащо чувство за паника, когато вратата е затворена и не могат да излязат.

Страх от затворени пространства

В пристъп на паника страдащите от клаустрофобия получават сърцебиене, изпотяват се, започват да треперят, появява се гадене и замайване, дишането се учестява. Страхуват се нараняване или болест, докато се намират в затворено помещение.

Лечение на клаустрофобия

Въпреки че се развива още в ранна възраст, много малко са хората, които търсят помощ за лечението на клаустрофобия. Борбата с тази фобия е дълга и тежка. Клаустрофобията ограничава човешкия живот.

Хората със страх от затворени пространства не могат да пътуват със самолет, отказват посещения в театри и кина и всякакви събития, които изискват престой в зали и затворени помещения.

Лечението трябва да бъде комбинация от различни медикаменти и техники – антидепресанти, психотерапия, прилагане на релаксиращи техники.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest