Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Повръщане сутрин

Повръщане сутрин

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Повръщане
Пулсов оксиметър - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
Виж ››

Признаците гадене и повръщане обикновено са индикатори за наличието на определена болест. Повръщането представлява едновременен спазъм на стомаха и хранопровода, позволяващ на храната да излезе извън стомаха.

За да се изясни причината за гаденето и повръщането, е важно да се определи кога точно стават те.

Гадене

Симптомите гадене и повръщане са най-характерни за заболяванията на стомаха. Специално за хроничният гастрит е типично непреодолимо гадене сутрин на празен стомах, което обаче обикновено не се последва от повръщане.

Характерно повръщане на празен стомах, рано сутрин, е типично за началната бременност. Съвременни проучвания сочат, че близо 50 % от бременните жени са засегнати от него, през първите три месеца на бременността. Обикновено това е индикатор за добър знак за растежа на бебето.

Повръщане при бременни

В редки случаи обаче тежкото гадене и повръщане сутрин по време на бременността може да е знак за наличието на хиперемезис гравидарум. Това състояние представлява невъзможност на тялото на жената да задържа течности и храна.

Алкохолизъм

Ако се остави без лечение, заболяването води до хоспитализация, поради обезводняване и недохранване. Има реален риск за плода.

Повръщане сутрин на празен стомах се наблюдава и при алкохолиците. Алкохолните увреждания засягат най-вече хранопровода, стомаха и тънките черва. Те се наблюдават както при острите, така и при хроничните интоксикации. Най-голямо увреждане от алкохола е алкохолният гастрит, чийто най-изявен симптом е сутрешното повръщане.

Мъчителни повръщания, сутрин, а и през целия ден, са характерни за заболявания на черния дроб и жлъчката, на задстомашната жлеза, апендикса, червата и коремницата. Често болковите кризи при бъбречни или жлъчни камъни, инфаркт на миокарда, травми се съпровождат от тях. Подобна е ситуацията и при наличието на бъбречна недостатъчност и диабетната кома.

Повръщане, най-често на празен стомах, се наблюдава и при някои заболявания на централната нервна система, менингит, кръвоизливи, тумори и травми. Тези повръщания са наглед без причина или при промяна положението на тялото. Мъчителни са и не носят облекчение на болния.

Всяко повръщане на кръв, независимо по кое време на денонощието е, може да е опасно за живота и изисква незабавната лекарска намеса.

Гадене и повръщане може да се появи у всеки по гнуслив човек, като това не е задължителен индикатор за наличието на определено заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest