ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възстановяване след счупен крак

Възстановяване след счупен крак

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Счупен крак
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Възстановяването след счупен крак много зависи от вида и мястото на счупването, както и от възрастта на индивида. Ако дете си счупи крак например, то ще се възстанови много по-бързо от възрастен човек, чиито жизнени функции са значително по-забавени.

Лечението на счупения крак обикновено започва в клиниката в спешното отделение или спешни грижи. Там лекарите преценяват нараняването и обездвижват крака с шина. Ако има разместени кости, то ще се наложи лекарят да намести парчетата обратно в правилните им позиции преди прилагане на шина - процес, който се извършва или ръчно, или чрез операция, в зависимост от ситуацията.

Имайте в предвид, че при най-тежките ситуации при операцията се налага поставянето на закрепващ или заместващ елемент вътре в костта, като пирон или пластина например. В тези случаи възстановяването става много по-бавно.

Гипсиран крак

Ограничаване на движението на счупената кост в крака е от решаващо значение за правилното лечение. За да направите това, се слага шина или гипс. Той седи от шест до осем седмици или по-дълго – зависи от степента на счупването.

За да намалите болката и възпалението, лекуващият лекар може да препоръча болкоуспокояващи, а при много силни болки се предписват опиоидни лекарства.

След отстраняване на гипса болните се нуждаят от рехабилитация и физическа терапия за увеличаване на здравината на пострадалата кост и възстановяване движението на крака. Тъй като не е местен дълго време, е възможно чувство на скованост и отслабване на мускулите в крака дори при здравите области. Поради това споменатата рехабилитация може да помогне. Тя ще отнеме до няколко месеца, дори и повече - за пълното излекуване на тежки наранявания.

Рехабилитация

Освен терапия, подходящи за раздвижването при счупване на крак са и някои мазила. Магнезий за мазане например помага за качественото зарастване на счупената кост, защото помага за по-доброто усвояване на калция. Усвояването на магнезия посредством кожата е сигурен и бърз начин той бързо и лесно да се абсорбира в тялото. Препоръчват се магнезиево олио и магнезиев гел.

Освен усвояването на калция, магнезият подобрява минералната плътност на костите, а изследванията показват, че чупливостта на костите нараства с увеличаване на магнезиевия дефицит. Минералът подобрява оросяването в намазаната зона, а то помага за по-бързо оздравяване. Освен това доказано подобрява еластичността и възстановяването на мускули и сухожилия, като по този начин ускорява раздвижването на крака след зарастване на костта.

Други подходящи методи за раздвижване и връщане към нормалния ритъм на живот са противооточните масажи и прилагането на интерферентни токове. Според индивидуалния случай най-добре е да се консултирате с вашия лекар за начина за раздвижване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest