Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Синдром на Чърдж-Щраус

Синдром на Чърдж-Щраус

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Синдром на Чърдж-Щраус

Васкулит е наименование, което обединява група редки заболявания, протичащи с възпаление на кръвоносните съдове.

Състоянието възниква, когато имунната система атакува кръвоносните съдове по грешка, в резултат от инфекция, прием на лекарства или някои болестни състояния. Един от най-типичните представители на тази група заболявания е синдром на Чърдж-Щраус.

Синдромът на Чърдж-Щраус представлява заболяване, свързано с възпаление на кръвоносните съдове. Синдромът е познат под наименованията алергичен ангиит или алергична грануломатоза. Възпалението може да ограничи кръвоснабдяването на изключително важни тъкани и органи, което понякога води до трайни увреждания.

Синдромът на Чърдж-Щраус се свързва с хиперактивност на имунната система, която започва да унищожава своите клетки, разпознавайки ги за чужди. Синдромът на Чърдж-Щраус е рядко срещано заболяване, а причините за възникването му все още не е напълно уточнена. Синдромът засяга два пъти по-често жените, отколкото мъжете.

Астма

Въпреки че не е ясно, какво точно отключва синдром на Чърдж-Щраус, специалистите обсъждат съществуването на някои рискови фактори. Това са прекарана астма, проблеми с носа и напредване на възрастта.

Симптоми при синдром на Чърдж-Щраус

Най-честият симптом при синдром на Чърдж-Щраус е астма. Синдромът може да предизвика обриви, сенна хрема, силна болка и сковаване на ръцете и краката, кръвоизливи в различни части на храносмилателната система.

Различният характер на симптомите и сходството им със симптомите при други болести, правят синдромът на Чърдж-Щраус много трудно откриваем.

Съществуват три основни фази на заболяването. Обикновено започва с етап на алергични прояви – ринит, астма и полипоза /образуване на полипи/. Този период може да продължи с години.

Втората фаза включва еозонофилия /увеличаване броя на вид бели кръвни клетки/ в периферната кръв, еозинофилен гастроентерит и еозинофилна пневмония. Третата фаза е представена от системен васкулит.

Васкулитът е свързан с тежкото възпаление на кръвоносните съдове. През тази фаза се появяват тежко неразположение, подути лимфни възли, загуба на килограми, умора, болки в ставите и обриви. Тези фази могат да се появят и едновременно.

Васкулит

Най-често срещаните лезии при синдром на Чърдж-Щраус са подкожните възли. Възможно е да се установят пурпура – поява на червеникави петна по вътрешните органи, лигавици или кожата; петехии – малки кръвоизливи по кожата.

Повечето болни страдат от периферна невропатия – заболяване на нервите, което предизвиква усещане за слабост, безчувственост, изтръпване или изгаряща болка. Възможно е синдром на Чърдж-Щраус да засегне сърцето, което води до застойна сърдечна недостатъчност. В по-редки случаи се появяват коремни симптоми, артрит и атралгия /болка в ставите/.

Диагностициране на синдром на Чърдж-Щраус

Диагностицирането на този рядък симптом е изключително трудна задача. Това се дължи на разнообразните симптоми и приликата им със симптомите при други заболявания. Най-общо диагнозата се поставя на базата на триадата симптоми – астма, васкули и еозинофилия.

Биопсичното изследване на засегнатите тъкани /бял дроб или кожа/ е с голяма информативна стойност и може да насочи специалиста към диагнозата синдром на Чърдж-Щраус.

Лечение на синдром на Чърдж-Щраус

Лечението на заболяването е насочено към потискане на имунната система и контролиране на възпалението. За съжаление не съществува лечение, което може да премахне напълно заболяването.

Средство на избор са кортикостероидите. Ако са засегнати бъбреците, към кортикостероидите се добавят и цитостатици. Други медикаменти, които се употребяват за намаляване на симптомите са имунопотискащи лекарства и интравенозно вливане на имуноглобулин.

Синдромът на Чърдж-Щраус може да причини усложнения като увреждане на бъбреците, кожни белези, увреждане на периферните нерви и заболявания на сърцето.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest