Розов лишей

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Розов лишей
Пулсов оксиметър - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
Виж ››

Розовият лишей е остро кожно заболяване, което има сериозен характер. Характеризира се с зачервено люспести петна и липса на повторения. Болестта много често се развива на фона на или след прекарано простудно заболяване. Приема се, че розовият лишей е вирусно заболяване. От кожа, периферни клетки и плазма е изолиран човешки херпес вирус 7.

Наличието му в плазмата на болните от розов лишей, където вирусът се възпроизвежда, подкрепя тезата, че този херпесен вирус е причинител на заболяването. Съществува и твърдение, че розовият лишей е израз на контактна алергия, в резултат след обличане на нови и неизпрани дрехи.

Това се обяснява с алергичната реакция на организма към някои вещества, които се използват при фабричната обработка на дрехите, за да се подобри издръжливостта на материята, от която са произведени. Обличането на ново неизпрано бельо е напълно недопустимо.

Няма данни за заразност на заболяването, но въпреки това, теория причислява розовия лишей към групата на вирусните инфекции.

Симптоми при розов лишей

Розови петна по кожата

Розовият лишей се наблюдава предимно между 15 и 35-годишна възраст, по-често през пролетта и есента. Обикновено започва абсолютно внезапно, с поява на едно кръгло или овално зачервено и лющещо се петно, което има розов цвят и съвсем леко надигнат ръб.

Напълно оформеното петно наподобява медальон поради леко лющещата се периферия. Това е първична плака, която при половината от болните с розов лишей се разполага в областта на туловището, а при останалия процент болни се разполага и в други участъци. При около 20% от болните тази първична плака не се наблюдава.

След няколко дни до две седмици в областта на гърдите, корема, гърба и мишниците, по-рядко по лицето и бедрата се появяват редица леко надигнати петна, които са покрити с фини белезникави люспи и имат овална форма.

Петната се разполагат симетрично по гърба, напомняйки клоните на ела. В началото размерът им е колкото лещено зърно, но по-късно нарастват до размери на средно голяма монета. При децата обривите могат да засегнат лицето и окосмената част на главата.

Видимите лигавици не са засегнати, но понякога се наблюдават зачервени петна по лигавиците на устата. Протичането на розов лишей обикновено е циклично, като преминава за месец или месец и половина, а в редки случаи трае 2-3 месеца. На местата на обривите за определен период от време могат да се появят хиперпигментни петна. Повторенията на розов лишей се наблюдават много рядко, и то след 7-10 години.

Диагностициране на розов лишей

Необходимо е да се вземе материал от дерматолог за хистопатология. Под микроскоп се наблюдава картина на остро или подостро възпаление на кожата. Добре е да се направи изследване за сифилис и евентуално тестване за алергии.

Розови лишеи

Лечение на розов лишей

Лечението на розовия лишей се извършва от дерматолог. По негова преценка се назначават общо и локално лечение. Общото лечение включва прилагането на антихистаминови препарати в случай на сърбеж. Локалното лечение се изразява в използването на недразнещи пудри и различни подобни средства. По усмотрение на лекуващия лекар може да се назначат и локални кортикостероиди.

Розовият лишей е едно от кожните заболявания, които не понасят къпането. Възможно е след изкъпване да възникнат нови обриви и да се появи сърбеж. Единственото, което е позволено в този случай е хладък душ, без сапун и изтриване.

Трябва да се избягват изпотяването, излагането на слънце, носенето на грубо и вълнено бельо или дрехи, които допълнително биха раздразнили кожата.

Предпазване от розов лишей

Ако се приеме, че розов лишей е алергично заболяване, то това означава, че главната причина за възникването му е обличане на нови дрехи, които не са изпрани.

Това означава, че най-добрият начин на предпазване е винаги да се изпират новите дрехи, без значение колко сме нетърпеливи да ги облечем. Така можем да си спестим сериозни проблеми.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
SStan
SStan
22.03.2014 13:52
На мен от време на време ми се появяват такива петънца с големина на леща.След няколко дни избледняват. Някой да знае нещо от народната медицина?
5
0
Dragomira
Dragomira
24.10.2015 03:12
Snimkite prilojeni kym statiqta nqmat nishto obshto s rozoviq lishei...osven tova vodata i slynceto ne samo che ne sa vredni, ami daje sa polezni pri lechenie na rozoviq lishei....molq, ne vqrvaite na vsichko koeto chetete v internet!
0
2