Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Продължително разстройство

Продължително разстройство

Разстройство

Диарията е симптом на някакво друго неразположение, а не самостоятелно заболяване. Тя се дели, в зависимост от механизма на възникване, на ексудативна, секреторна, осмотична, възпалителна, мотилитет-свързана, дизентерия.

В зависимост от продължителността на симптомите се разделя хронична и остра. Диарията може да бъде причинена от много заболявания – понякога дори хапването на нещо некачествено може да се отрази веднага и да получим разстройство.

В зависимост от своята продължителност диарията бива: хронична, остра и продължителна. Хроничната диария трае месеци. Подобен тип диария обикновено е симптом на хронично заболяване.

Диария

Острата се появява внезапно и по същия начин и изчезва, продължава най-много 14 дни. Най-често срещана е острата диария, при дечица би могла да доведе и до дехидратиране на организма.

Всяко стомашно разстройство, което не минава са десетина дена, се нарича продължителна диария. Продължителната диария е признак за някакво по-сериозно заболяване - причините могат да бъдат паразити, влезли в организма чрез храна или вода, вирусни или бактериални инфекции, медикаменти, които приемате, чревни заболявания, хранителна непоносимост и др.

Най-добре е ако диарията ви продължава повече време въпреки всички мерки, които взимате, и диетите, които спазвате, да посетите лекар, за да се изключат по-сериозни причини. Обикновено се правят изследвания, за да се изключат различните заболявания, които може да са довели до този симптом.

Стомашно разстройство

Най-често се правят копрологични изследвания. По преценка на лекаря могат да се направят и ендоскопско изследване на гастро-интестиналния тракт, рентгеново изследване на храносмилателния тракт, кръвни изследвания.

Причинител на стомашното разстройство може да бъде дори алергия към някакъв вид продукт. Лечението се предписва, след като се разбере какъв е причинителят.

Едва тогава става ясно как може да се излекува разстройството, но през това време, хубаво е болния да пие повече течности и най-вече вода, за да не се обезводни. Препоръчва се храната да бъде на малки порции – 5 -6 пъти дневно. Чаят от джоджен също може да помогне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest