Специалисти твърдят, че най-лесният начин да се предпазим от жегата е да избягваме да се излагаме на слънце в часовете между 11 часа и 17 часа. Това се отнася особено за възрастните хора и за децата. Разбира се, пиенето на течности е абсолютно задължително.
Най-добре това да бъде вода, може и сокове, но в никакъв случай кофеинови или газирани напитки. Донка Байкова е професор по диететика и хранене и препоръчва да избягваме тези подсладени напитки и да наблягаме повече на водата и топлия чай.
Когато тръгваме на път през летните месеци, професор Байкова съветва да не хапваме обилно, а да подберем по-леки храни. Когато слагаме в стомаха си твърде тежка храна, това натоварва организма допълнително.
Препоръчително е още да правим повечко почивки при пътуването. Другото, което професор Байкова подчертава е, че в автомобила температурата не бива да бъде много по-различна от тази навън. Амплитудата между температурата навън и тази в колата не бива да бъде повече от 8 градуса.
Най-добре е да имаме много течности със себе си, като силно се препоръчва в горещите дни да пием повече топли чайове, които са подсладени с мед и лимон. Студената вода не е най-доброто решение, по-добре е да бъде с нормална температура.
Пиейки топъл чай през лятото, ще намалим значително топлоотделянето – ще намалим разликата между температурата навън и тази на тялото ни. Пиенето на студена вода стресира лигавицата на стомаха и можем да се простудим. Кафето дехидратира организма, затова е добре да не наблягаме на него.
Сладоледът също е препоръчителен, но тъй като съдържа много Е-та, най-добре е да наблягате на този с бял цвят. Професор Байкова смята също, че бирата е добра алтернатива за хладина, но не бива да се прекалява.
Тъй като вече има и безалкохолна бира, както и такава с различни плодове, можем да изпиваме по чаша – две вечер. Може да си позволим също и чаша розе или бяло вино, но да се избягват тежките алкохоли.
Хубаво е да похапваме повече зеленчуци и плодове, риба, пилешко, но да избягваме тежките и мазни храни. Трябва да сме особено внимателни в употребата на яйца и прясно мляко, тъй като се развалят доста бързо. Избягвайте и пържените храни – хапвайте неща приготвени на скара или задушени. Сезонът позволява да ядем и много от зеленчуците в суров вид.