Операцията на дебелото черво е изключително специфична. Възстановителният период е доста тежък. Захранването след операцията на дебелото черво става бавно и постепенно. Съветите за него най-вероятно ще получите от лекуващия лекар, както и специални указания за следоперативния хранителен режим, към който трябва стриктно да се придържате.
Съществуват основни правила за хранене след операция на дебелото черво. Хранителният режим може да се прилага и при гастрит, язвена болест, както и след каквито и да е операции на стомашно-чревния тракт.
Диетата, която трябва да се предприеме, е с цел да се отстранят дразнителите на храносмилателния тракт. Абсолютно забранени са:
- храни, богати на груба целулоза, трудно смилаеми;
- храни, съдържащи остри подправки, пикантни ястия;
- пържени, панирани или опушени храни;
Не трябва да се яде бързо, както и да се преяжда.
Добре е храната, която пациентът приема, да е с умерена температура. Освен това тя трябва да бъде пълноценна, с нормално съотношение на основните хранителни вещества:
Белтъчини – 100 – 380 г;
Мазнини – 90 – 100 г;
Въглехидрати – 350 – 380 г
В ежедневното меню трябва да се включват храни, богати на витамини. Добре е да се наблегне най-вече на А, В, С, К, както и минерални соли.
Най-добре е приеманата храна да е варена, печена на скара или на грил. Тя трябва да е добре сдъвкана. Приемът на храна дневно трябва да е 5-6 пъти.
Основни храни:
Мляко и млечни продукти
Забранени са: солени и пикантни сирена, сладоледи.
Позволени: прясно мляко, непрестояло кисело мляко, плодово мляко, диетична извара, прясно сирене, обезсолено овче и краве сирене, пресен кашкавал, топено сирене, млечни кремове.
Месо, риба, птици и яйца
Забранени са: солени месни и рибни консерви, сух салам, тлъсто месо, пастърма, хайвер.
Позволени: крехко и нетлъсто месо, пиле, бяла риба, пъстърва, мерлуза, хек, треска, шаран, кефал, калкан, черен дроб, мозък, език, телешки салам, нетлъста шунка, яйца.
Хляб, зърнени храни
Забранени са: черен хляб, царевица.
Позволени: престоял бял хляб, сухар, бисквити, бишкоти, виенски кифли, макаронени изделия, ориз, грис, овесени ядки, изделия от многолистно тесто.
Захарни изделия
Забранени са: конфитюр, сладко, шоколад.
Позволени: захар, мед, тахан халва, желе.
Плодове
Забранени са: вишни, кайсии, грозде, малини.
Позволени: узрели сладки сортове ябълки, ягоди, череши, праскови, портокали, дини, круши, ананас, компоти пасирани, мус желе, кисел, пюрета, банани, пъпеши.
Зеленчуци
Забранени са: варива, спанак, лапад, ряпа, зелен фасул, алабаш, зеле, сини домати, кромид лук, праз лук, чесън, гъби, туршия.
Позволени: картофи, моркови, тиквички, домати, карфиол, червено цвекло, зелен грах, стъргани краставици и тиква.
Подправки
Забранени са: черен пипер, бахар, дафинов лист, хрян, горчица, люти подправки.
Позволени: магданоз, сладък червен пипер, канела, ванилия в малки количества.
Напитки
Забранени са: алкохолни напитки, бира, газирани напитки, силен чай, кафе.
Позволени: отвара от шипки, слаб чай, мляко с какао, негазирана минерална вода.