За да се справите с наличната болка в петите, то е нужно да откриете нейния източник. Обикновено подобна болка се дължи на шипове, които пък са резултат от шлаки. Те се образуват от пикочната киселина и фосфатите.
Отлаганията от пикочна киселина са перфектната хранителна среда за бактерии. Фосфатите пък придават на шлаките твърдост, като по този начин те стават изключително трудно разтворими.
За да се избавите от проблема, трябва да обезвредите и разтворите шлаките, които да се изхвърлят чрез бъбреците. Поради това спрете да пиете чай и какао, кафе, включително декофеинизирано, плодови сокове и газирани напитки, тъй като са замърсени с разтворители.
Подпомагането на бъбреците става чрез приема на много вода. Запомнете, че само водата, а не напитките, помага на бъбреците да изхвърлят шлаките. Пийте по половин литър вода сутрин след ставане и по половин литър между храненията.
Добре е да се пие от чешмяната вода, с която сте свикнали. При бутилирането на купешката вода има следи от разтворители от машините и стерилизиращите устройства. А подобни следи са по-лоши и от същото количество токсини. Използват се само стъклени или използвани вече полиетиленови чаши - матови, непрозрачни.
Разтварянето на шлаките се съпътства с алкализиране на рН-то. Това става със старателно отчитане на стойностите му с рН лентички.
За унищожаването на бактериите трябва да откриете и техния източник. Дори да изхвърлите шлаките, те могат да се появят отново. Обикновено техни причинители са зъбите и камъните. Друг източник може да са млечните продукти.
Те могат да се стерилизират чрез варене, като маслото и битата сметана също трябва да се кипнат. Консумацията на йогурт и сирене, които не могат да бъдат стерилизирани, не е препоръчителна.
Фосфатните отлагания пък се натрупват при консумацията на богати на фосфати храни. Такива са най-вече месата, газираните напитки и зърнените продукти като ориз, жито, хляб, макарони и орехи.
За тяхното освобождаване тялото ни ги свързва с калция и магнезия, като по този начин първо ги неутрализира. Магнезий си набавяме от зелените зеленчуци, а калций се намира „на склад” в костите и зъбите. Набавя се от млякото, рибата и др.