Първото нещо, което трябва да изберете за вашата изискана вечеря, е алкохолът, който ще се сервира. С него се съобразяват и ястията.
В менюто за изискана вечеря трябва да присъстват всички елементи – салата, предястие, (супа), основно ястие и десерт. За да бъде всичко перфектно, предварително се запознайте и с етикета за подреждане на масата и сервирането.
Салата с рукола и червено цвекло
Необходими продукти: 3 големи глави червено цвекло, 2/3 чаша орехи, 2 супени лъжици мед, ¼ чаша зехтин, ¼ чаша балсамов оцет, ¼ ч.л. чесън, намачкан, 250 грама козе сирене, 1 чаша листа рукола
Начин на приготвяне: Орехите се захаросват, като се карамелизират леко в меда. Изваждат се и се оставят настрана да изстинат върху хартия за печене или незалепващо фолио.
Цвеклото се почиства и измива добре. Без да се бели, се слага в голям съд с вряща вода и се вари 45-60 минути. Свареното цвекло се отцежда, бели се и се реже на филийки.
Дресинг: Смесват се зехтинът, оцетът, чесънът и много малко мед, докато всичко е много добре смесено.
В плато се подрежда измитата и почистена рукола. Отгоре се нарежда свареното цвекло и се залива с дресинга. Доукрасява се с козето сирене и ореховите ядки.
Изискано предястие
Необходими продукти: 600 г шунка, нарязана на филийки, 50 г краве масло, 1 к.ч. кленов сироп (течен карамел), 60 г дижонска горчица, 200 г захар, 70 г горчица на прах, 25 г нишесте, 6 яйца, 250 мл ябълков оцет, сол
Начин на приготвяне: Шунката се нарежда върху загрелия грил. Отгоре се намазва с кленовия сироп и разтопеното масло. Пече се 5 мин и парчетата се обръщат. Намазват се с масло, дижонска горчица и кленов сироп. Пече се още 3 мин.
В купа се смесват захарта, горчицата на прах и нишестето. В друга купа с миксер се разбиват яйцата. Получените две смеси се объркват. Прибавя се оцетът и се изсипва в тенджерка с двойно дъно или се прави водна баня. Сосът се вари 10 минути, при постоянно бъркане.
Шунката се поставя на кухненската дъска, всяко парче се разрязва на четири и се подрежда в плато. Отгоре се залива със соса. Предястието се сервира горещо.
Основно ястие - Руло с пъдпъдъчи яйца
Необходими продукти: 1 килограм кайма, 250 грама бял хляб, половин литър прясно мляко, 2 белтъка, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 морков, 4 супени лъжици олио, връзка магданоз, 20 пъдпъдъчи яйца, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с накиснатия в млякото хляб. Добавят се разбитите белтъци и полученото се оставя в хладилника.
Пъдпъдъчите яйца се сваряват и се обелват.
Магданозът, лукът, морковът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в 2 с.л. олио и се добавят заедно с олиото от пърженето в каймата. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Накрая се добавя и магданозът.
От каймата се оформя руло. Върху него се слагат сварените пъдпъдъчи яйца, които се вкарват в него с натискане. Рулото се пече 40 минути на 200 градуса, увито във фолио. Когато минат 20 минути, фолиото се отваря.
Десерт
Необходими продукти: 1 консерва (компот) от праскови (може с всякакви плодове, по избор), 3 бр. яйца, 75-100 г захар, 2 ванилии, 2 с.л. брашно, щипка сол, 200 г течна сметана, масло или маргарин за намазване на тавичката
Начин на приготвяне: Яйцата, захарта, ванилията, брашното, течната сметана и солта се разбиват до получаване на пяна. Прасковите, предварително изцедени, се нареждат с гладката повърхност върху намазаната с масло тавичка. Отгоре се налива получената смес. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до тъмно златист цвят. При сервирането се поднася с топка сладолед със сметана или с пудра захар.