Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Сладки с аромат на Коледа

Сладки с аромат на Коледа

Коледни сладки

С наближаването на коледните празници се пробужда и коледният дух. Започваме да правим планове за подаръците, които ще купим на любимите си хора, да планираме къде ще празнуваме Коледа. Съвсем скоро ще започнем да мислим и за украсата в дома и неусетно ще дойдат дните, в които обстановката на Коледа ще ни подсети, че е време да направим и няколко кулинарни изкушения.

Хубаво е сладките ни за Коледа, които приготвяме, да стават бързо – все пак и този, който ги приготвя, има право на празник, а постоянното стоене в кухнята не е особено празнично. Предлагаме ви една много интересна и бърза рецепта за коледни сладки, с която ще направите достатъчно сладки за вашето семейство.

Коледни сладки с орехи

Коледа

Необходими продукти: 3 яйца, 3 к.ч. захар, 1 пак. бакпулвер, 3 непълни к.ч. олио, брашно, лимонова кора, орехови ядки

Начин на приготвяне: От всички изброени продукти, с изключение на ореховите ядки, се меси средно твърдо тесто. После разточвате тестото на лист и изрязвате сладките. Ако имате формички, които са подходящи за празника – използвайте ги. Върху всяка сладка сложете по половин орехова ядка. Пекат се до зачервяване.

В случай че предпочитате бадемови ядки, можете да смените орехчетата с тях. А ако сте привърженик на канеления аромат по време на коледните празници, добавете 1 ч.л. канела към тестото. Можете да замените лимонената кора с корички от портокал.

Сладки

Следващите сладки за Коледа, които ви предлагаме, стават също много ароматни, но не заради канелата, а защото са направени със смокиново сладко.

Разбивате две пакетчета меко масло с пудра захар – най-добре с дървена лъжица. Следва да се прибавят един по един жълтъци (общо са три броя), като продължавате да разбивате. Накрая се слага и брашно, за да се получи тесто - около половин килограм ще ви бъде достатъчно. Разделяте тестото на 5 топки, след което ги оставяте на студено за половин час.

След като премине времето, вземете всяко топче и го разточете на дебелина около 5 мм – с помощта на форми изрежете сладки. В купа смесете смокиново сладко с накълцани на ситно (може и смлени) орехи.

Ако има плодчета, нарежете ги на ситни парчета, след това намажете суровите сладки с тази смес. Печете докато се зачервят. По желание върху сладките можете да направите решетка от разтопен шоколад.

Ако търсите идеалните сладки за Коледа, вижте също:

- вкусни напукани сладки;

- класически бели сладки;

- малки меденки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest