Когато сме млади, костите ни са здрави и плътни. С напредване на възрастта обаче те стават по-лесно чупливи и крехки. Това се дължи на намаленото съдържание на калций в тях. Процесът става видим в средната възраст, като в по-изявените си форми се нарича остеопороза. От нея засегнати са предимно жените. Изразява се с повишена чупливост и болки в костите.
За да се предпазим от подобно развитие и в нашия живот, мерки трябва да се вземат още в ранна възраст. Основното е подходящото и здравословно хранене.
Ето кои са най-добрите храни за здравината на костите:
Зеле. То е богат източник на витамин D. От него се получават страхотни салати и гозби.
Портокалов сок. Той трябва да е прясно изстискан. В портокалите няма витамин D или калций, но сокът им помага на организма да абсорбира много лесно калция.
Зърнени култури. Зърнените култури, както и кашу, черни стафиди, орехи съдържат до 25% витамин D.
Риба тон и сьомга. Тези риби са много полезни срещу остеопороза, както и старческа деменция, и сърдечно-съдови заболявания. Сардината пък съдържа много калций - затова е важно да присъства често в менюто ви. От другите важни са скумрия и други т.нар. тлъсти риби. Те имат много Витамин D и омега-3 мастни киселини. Освен това спомагат за задържането на калция в костите.
Кисело мляко. То изобилства от калции и витамин D, а редица проучвания доказват колко е полезно истинското кисело мляко. Като цяло препоръчителни са млякото и млечни продукти. Те са най-важни, защото са най-богати на калций.
Спанак. Купа сготвен спанак съдържа 25% от нужната ви дневна доза калций. Освен това е богат и на витамин А.
Зелените лисни зеленчуци. Освен на витамини те са богати и на калций.
Соевите храни. Препоръчва се всичко от соя – зърната, гранулат от соя, соев сос и соево мляко.
Солта. Колкото повече сол ядете, толкова повече калций губите. Костите ви изтъняват и стават чупливи. Добре е приемът на сол да се редуцира до нормални нива или тя да се замени с калиева или някаква друга природна.