Бременните жени трябва да консумират повече ябълки, категорични са резултатите от последни изследвания. Похапването на вкусния плод редовно ще намали риска бъдещите им отрочета да страдат от алергии или астма, смятат учени.
Екип от американски имунолози, които работят в болницата Сейнт Джон, болницата Бомон и Медицинският център в Детройт са анализирали данни на повече от хиляда деца, които са на възраст до 5 години. Учените са анализирали също и храненето на майките по време на бременността.
Специалистите твърдят, че похапването на една ябълка на ден е напълно достатъчно, за да се постигне силен защитен ефект. Резултатите показват, че дечицата, чиито майки са консумирали ябълки всеки ден през бременността, развиват астма с 46 % по-рядко и страдат от алергии с 37 на сто по-рядко.
Учените обясняват положителното действие на ябълките с полезните вещества, които се съдържат в плода. Те препоръчват на бременните да се хранят пълноценно и да хапват всеки ден ябълки, за да защитят детенцето си от здравословни проблеми.
Според тях не само ябълките са продукт, на който бъдещите майки трябва да наблягат – похапването на риба най-малко един път в седмицата, намалява с поне 43 на сто риска от появяване на дерматит и екземи. Специалистите напомнят, че това са едни от най-разпространените алергични кожни реакции при новородените.
Рибата трябва да бъде подбирана внимателно – не бива да съдържа живак, тоест бременните не бива да консумират акула, скумрия, прясна риба тон и др.
Балансираното хранене е особено важно за бъдещите майки – хубаво е да наблягат на плодовете и зеленчуците, да избягват преяждането с ядки и най-вече с фъстъци, защото те са способни да провокират алергични симптоми у детенцето.
Освен пълноценно и балансирано хранене всяка бъдеща майка трябва да избягва задимени пространства, да ограничи кофеина, алкохола и най-вече стреса. Твърде много емоционални преживявания могат да повлияят негативно на майката, което ще се отрази и на бебчето.