ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Висок пулс - причини и симптоми

Висок пулс - причини и симптоми

Пулс
Електронен термометър за деца
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Пулсът в различните възрасти също е различен. При дете на 11–12 години сърдечен ритъм до 130 удара се приема за нормален. При хора над осемнадесет години нормален пулс е този, който влиза в границата между 60 и 100 удара в минута.

Какви са симптомите за висок пулс?

Ускореният пулс се появява и под формата на бодежи в сърцето, задъхване, усещане на слабост на крайниците, силен световъртеж. При висок пулс работата на сърцето се затруднява – то не може да изпомпва достатъчно количество кръв към тялото.

Вследствие на това организмът страда от липса на достатъчно кислород, заради което се появяват и симптомите на тахикардията – учестен сърдечен ритъм. Тахикардията може да бъде патологична или естествена – първата се появява вследствие на здравословен проблем, а втората - при физическо натоварване.

Сърдечен пулс

Какви са възможните причини за високия пулс?

Възможно е да сте прекалили с кафето, да сте пили някакви тонизиращи напитки. Друга причина за ускорения пулс може да бъде дехидратацията. При състояния като анемия и треска също се среща тахикардия.

За хора, които не спортуват, понякога дори елементарно физическо натоварване може да ускори пулса. В случай че пулсът ви е ежедневно висок, налага се да обърнете сериозно внимание на проблема. Посетете специалист, за да разберете дали всичко е наред.

Ускореният пулс може да се дължи на проблеми със сърцето, щитовидната жлеза, бъбреците и др. Има вероятност лекарят да изпише някакви лекарства, с които да успокои пулса. В случай че искате да опитате и някакъв друг метод освен медикаментите, ние ви предлагаме такива:

Висок пулс

- Много е важно да понижите нивата на стрес;

- Лягайте по-рано, за да можете да се наспивате пълноценно;

- Потърсете билки, с които да успокоите пулса си, каквито са например маточина, глог, валериан и др;

- Уринирайте по-често - задържането на урина се отразява на симпатиковата нервна система. Вследствие на това кръвоносните съдове се свиват, заради което и пулсът се покачва;

- Ако усетите, че пулсът ви е ускорен, започнете да вдишвате и издишвате дълбоко. Едновременно с дишането сложете ръката си на слънчевия сплит;

- Похапвайте повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци. Включвайте в менюто си продукти, които са богати на магнезий, калций, калий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest