Съществуват различни видове гъби, някои от които са отровни, и е много важно те да бъдат правилно разпознати. Други обаче са много вкусни и, оказва се, изключително полезни за здравето на човека. Общо казано гъбите са растения, които се разполагат над повърхността на земята или върху техният източник на храна.
Известни са няколко сорта гъби, които участват в лечението на злокачествени заболявания. Такива са гъбата шийтаке, пом пом, кладница и други.
Така например е русенското село Красен от години се произвеждат различни сортове гъби, като част от тях се продават за износ към Западна Европа.
Гъбите шитайке са познати на китайците от близо 6000 години заради своите лечебни свойства, като днес могат да се открият и в магазините по целият свят. Те, освен че са много полезни, са и вкусни.
Към многото ползи за организма по последни проучвания се смята, че защитават организма от сърдечносъдови заболявания, в частност от атеросклероза (натрупване на мастни плаки по вътрешната страна на кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване или запушване). Освен това съдържат много желязо, което ни предпазва от развитие на анемия.
Те са много богати и на витамините от група B – пантотенова киселина (Витамин B5), Витамин B2, фолиева киселина (Витамин В 9), Витамин D и други. В тях се съдържа още селен, мед, цинк и манган.
Ппроведено лабораторно изследване върху животни доказва антиракови свойства на гъбата шитайке. За особено ефективни се смятат при рак на простата, на гърдата и на дебелото черво. Счита се, че различни полизахариди и неполизахариди в гъбата осигуряват този антитуморен ефект.
Гъбата Пом Пом от своя страна представлява бяла сфера с меки бодли по себе си, като при нея липсва стебло. На вкус е сладникава и се оприличава с този на омар или телешко месо. Тази гъба широко се използва за инхибиране (потискане) на туморни клетки, при лечение на заболявания на храносмилателната система, при нарушения на нервната система, подобряване функциите на черният дроб и намалява нивата на лошият холестерол. Освен това засилва имунитета и освежава дъха.
Гъбите от рода кладница са широко използвани в японските, китайските и корейските менюта. На мирис наподобяват този на анасон, като различни проучвания намират тези гъби за нов източник на екологични опаковъчни материали.
Също има надежди те да се използват за направата на пелени и нещо интересно и много важно - за поддържане на екоравновесието на морският свят – счита се, че могат да се справят с нефтените разливи, като абсорбират отпадните продукти.
Съществуват много и различни гъби и всяка изключително ценна за здравето човека, но не забравяйте да се подсигурите в тяхната сигурност и полезни качества - не берете гъби, за чиито вид не сте сигурни.