Маргаринът е продуктът, който убива интелекта, твърдят френски специалисти по хранене.
Тази истината е родена, както винаги, в хода на дълги експерименти. На всичкото отгоре най-пагубна е вредата от маргарина върху децата, които постоянно го приемат чрез храните.
В резултат на това се оказа, че те обикновено имат изключително ниска интелигентност.
Малчуганите, които редовно ядат маргарин на възраст от три и половина години, показват три процента по-лоши резултати от тези, които не използват маргарин.
Защо се случва това, учените не могат да кажат все още. Те предполагат, че виновни са така наречените трансмазнини в маргарина.
Те могат да доведат до лоша памет и метаболитни нарушения в организма на мъниците и не само на тях.
Маргаринът е изобретен през 1869 г. от френски химик. Той се явява заместител на скъпото и дефицитно заради чумната епидемия тогава масло.
Произходът на името е от гръцки и означава перла, защото в началото е бил твърд, бял и лъскав.
Той се е произвеждал от говежди мазнини, мляко и парченца овче и краве виме.
Постепенно за производството му са започнали да употребяват растителни и рибни масла.
С напредъка на химията започват да се слагат добавки, които подобряват вида, способността му да се маже и аромата му. А в наши дни сме свидетели как маргарини се рекламират като полезни за сърцето заради витаминните добавки, които са вложени в тях.