А какво е салата с водорасли, ако няма и миди:
Необходими продукти: 20 г японски водорасли сушени, 15 г сусам печен, микс от черен и бял, 10 бр. ядки от черноморски миди, 150 г червена салата, 150 г зелена салата,
За дресинга: 0.5 сок от портокал, 0.5 сок от лайм, 1 с.л. мед, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 ч.л. сусамово олио
Начин на приготвяне: Водораслите се накисват във вода за около 5 минути, след което се отцеждат в кухненска цедка за около 2-3 минути.
Салатите се измиват и почистват. Накъсват се на едри парченца и се оформят като канапе в голяма чиния. Водораслите се нареждат върху салатите.
В купа се смесват соковете от портокал и лайм, медът, соевият сос и сусамовото олио. Салатата се залива с получения дресинг. Поръсва се с печения сусам и се аранжира с ядките от миди.
Водораслите се смятат за една от най-полезните храни, на първо място, заради съдържащия се в тях йод. Той подпомага работата на щитовидната жлеза и оттам - на целия организъм.
В полезни морски водорасли има още калций, магнезий, желязо, както и витамини от групата В, С и А. Водораслите са един от малкото растителни източници на витамин В12.
Навярно сте чували, че спирулината е суперхрана, която е добре да включвате по-често в менюто си. А най-добрият начин да си набавите всички полезни ферменти, изброени по-горе, е като включите водорасли в своята свежа и здравословна салата.