Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Броколите облекчават астмата

Броколите облекчават астмата

Броколи

Ако боледувате от астма, доверете се на задушените броколи – консумацията на една-две чаши дневно ще ви помогне, твърдят австралийски учени. Изследването е публикувано на страниците на вестник Дейли мейл.

Специалистите смятат, че причина за това е вещество, което се съдържа в зеленчуците от семейство Кръстоцветни, към които принадлежат и броколите. Нарича се сулфорафан и може да помогне за предпазване от възпаления на дихателните пътища, които причиняват астма.

За веществото сулфорафан е известно още, че убива стомашната бактерия Хеликобактер пилори – сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, което e познато на науката до момента.

Изследването е проведено от доктор Том Карагианис и Надя Мазаракис, която работи в университета в Мелбърн. Мазаракис твърди, че един на всеки десет човека в Австралия страда от астма и броят на болните се увеличава непрекъснато.

Броколите са богати на витамини – съдържат витамин А, С, В6, в тях се съдържат и друг елементи полезни за организма – желязо и калций. Зеленчукът е богат и на фибри, смята се също, че броколите имат антиканцерогенни свойства.

Астма

Проведените в Мелбърн лабораторни изследвания показват, че консумацията на зеленчуци от семейство Кръстоцветни са полезни при заболявания на черния дроб. От семейство Кръстоцветни са още брюкселското, цветното, къдравото и китайското зеле, като броколите имат най-голяма концентрация на витамин С.

Доктор Карагианис смята, че направеното изследване може да помогне на хората, които са резистентни към лекарствата, които се изписват. Мазаракис уточнява, че на този етап изследването е в експериментална фаза и при пристъп на астма или други проблеми свързани с дишането, трябва да се следват лекарските съвети.

Броколите са подходящи за консумация и по време на диета, тъй като дават усещане за ситост. Освен това, благодарение на фибрите, които се съдържат в зеленчука, ще се подобри и храносмилателният процес.

Зеленият зеленчук се препоръчва и на бъдещите майки, тъй като е богат на витамини и минерални вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest