Японките са жените, които държат рекорда за най-дълъг живот и слаба фигура през последните 25 години, показва проучване. Оказва се, че японките не напълняват и живеят средно по 84 години, а експертите са убедени, че причините за тези резултати се крият в японската кухня.
В нея се съдържат много продукти, които помагат на хората да отслабват – това са риба и рибни деликатеси, ориз и соя, плодове, зеленчуци и не на последно място зелен чай. Проучването показва, че японците представляват едва 2 % от населението на Земята, но изяждат десет на сто от цялата риба в света.
Един от продуктите, който често е основен виновник за наднормените килограми, също не се консумира особено в Япония – това е хлябът. Вместо тестеното изделие местните си похапват вкусно приготвен ориз.
Всъщност хлябът и други тестени изделия се консумират и там, но много по-рядко и в значително по-малки количества.
Специалистите допълват, че другият основен виновник за наднормените килограми по света – сладкото, се консумира много малко в Япония. Не че японците не обичат сладкишите, пастичките и шоколадите, просто порциите им са много по-малки, отколкото тези, които се поднасят у нас например.
Всъщност всичко, което се похапва в японската кухня, винаги се сервира в красиви съдове, а порциите са малки. В Япония се поднасят и големи количества зеленчуци – японците хапват най-вече зеленолистни зеленчуци и продълговата ряпа – дайкон.
Добре познати в японската кухня са още зелето, броколите, както и не особено разпространените все още у нас водорасли – нори, уакаме и др.
В Япония често се сервират и макарони, но доста по-различни от онези, които ние сме свикнали да си похапваме. Едни от най-често приготвените изделия са юфката удон и макароните соба – те се приготвят от елда и се сервират на малки порции.
Месото не е сред най-обичаните храни в Япония – сервира се сравнително рядко и се реже на много тънки резени. Освен това най-обилното хранене на японците е на закуска.