Необичайни деликатеси ще се предлагат от 19 септември в белгийските заведения и магазини. Става дума за насекоми, съобщава изданието Либр белжик. В края на миналата година Белгия придоби широка популярност с решението си да отглежда насекоми и да ги продава като хранителни продукти.
Всъщност Белгия е и първата страна, която е член на Европейския съюз и която се е осмелила на подобна необичайна крачка. Успокоителното (поне до някаква степен) е, че белгийските специалисти по безопасност на храните са обявили 10-те вида насекоми, които ще се продават, за напълно безопасни за здравето.
Между тези инсекти попадат скакалците, гъсениците, както и няколко вида червеи. Всички физически лица или фирми, които искат да се занимават с отглеждането на насекомите и да ги продават, трябва да се регистрират.
Някои експерти в областта смятат, че голяма част от насекомите са полезни, тъй като в тях се съдържат протеини, каквито има в различните видове месо и риба. В Африка, САЩ и Азия отдавна се предлагат и консумират над 1400 вида различни насекоми, като за тях е известно, че са напълно годни за консумация.
В Китай, например, фермер отглежда хлебарки и по този начин си изкарва прехраната. Знаете, че там, тези иначе досадни насекоми, които трудно можем да изгоним от домовете си, са истински деликатес. Господин Уанг е решил да превърне в бизнес развъждането и отглеждането на хлебарките – в неговата ферма има около един милион насекоми.
За повечето хора гледката на толкова много хлебарки на едно място е меко казано ужасяваща, но фермерът казва, че ги чувства изключително близки. Уанг е известен в Китай като боса на хлебарките, а бизнесът му му носи голям успех и печалба и много бързо се разраства.
Изсушените и стрити хлебарки например често се изписват за лечение на различни болки. В Китай се приемат при проблеми със стомаха или бъбреците, затова и фармацевтичните компании се надпреварват да си набавят от гадинките.
За фермера, обаче, не става дума само за парите и големите печалби – още от дете Уанг е свикнал с хлебарките, като любимата му рецепта е гадинките да са запържени във фъстъчено масло.