Дебелото черво се намира в крайната част на храносмилателния канал, предхождащо се от тънките черва и завършващо с ануса.
Злокачествените заболявания на дебелото черво се срещат по-често при мъжете, отколкото при жените. Това посочва статистиката от последните години. Те са и третата по честота причина за смъртност от всички злокачествени заболявания.
В началото повечето случаи на злокачествено заболяване на дебелото черво започват с появата на полипи по неговата лигавица, познати още като аденоматозни полипи. Те в някакъв момент започват да се израждат в злокачествени образувания.
Много доказателства има за това как храненето и начинът на живот играят съществена роля за предпазване от развитието на злокачествени заболявания. Това важи и за рака на дебелото черво.
Смята се, че храни, богати на фибри, калций, витамин D, селен, витамин E и бета каротин намаляват риска от поява на злокачествено заболяване на дебелото черво. А храните, които повишават опасността, са червено месо, храни, богати на омега-6 мастни киселини (откриват се в слънчогледовото и шафрановото масло), кисели храни, рафинираната захар и алкохол.
Фибрите стимулират растежа на полезните бактерии в дебелото черво, които се борят с раковите причинители, докато похапвате повече пълнозърнести храни, бобови продукти и изобилие от плодове и зеленчуци.
Калцият премахва жлъчните соли от чревното съдържание, които от някои чревни бактерии могат да бъдат превърнати в канцерогенни. Бета каротинът, селенът и витамин Е са мощни антиоксиданти, които също предпазват от злокачествени заболявания.
Залагайте на червено и оранжево оцветените плодове и зеленчуци заради бета каротина в тях. Консумирайте гъби, фасул, за да си осигурите достатъчно селен, а витамин Е можете да откриете в ядките, растителните масла и пълнозърнестите храни.
Броколи, карфиол, зеле съдържат съединенията индоли и изотиоцианати, които също се борят с туморните клетки. Осигурявайте си и оптимален прием на продукти, богати на фолиева киселина (портокали, ядки, бобови растения) и на омега-3 мастни киселини, които ще Ви помогнат да намалите риска от развитието на злокачествени заболявания на дебелото черво.
Подправяйте храната си с повече куркума, джинджифил, които също носят в себе си лековити свойства.
Хората, които ядат повече мазни и калорични храни, са два пъти по-рискови да развият злокачествено заболяване на дебелото черво, посочва статистиката. Повечето захар в организма пък нарушава правилното функциониране на имунната система и така тя се затруднява в откриването и унищожаването на раковите клетки.