Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Стоматолози: Внимавайте с плодовете!

Стоматолози: Внимавайте с плодовете!

Зъби

Според британски зъболекари плодовете са опасни за зъбите, сочи проведена сред 458 водещи стоматолози, хигиенисти и други специалисти в областта на стоматологията от Острова анкета.

Най-популярният английски информационен портал Prothom Alo съобщава, че близо 75 % от зъболекарите са предупредили своите пациенти, че консумацията на плодове води до разрушаване на зъбите, причинява ерозия на зъбния емайл и е виновна за появата на зъбна плака.

Огромен процент от специалистите са твърдо на мнение, че ябълката, макар и полезна за здравето на организма като цяло, е също толкова вредна за зъбите, както и храни, регулярно смятани за опасни за устната ни хигиена като шоколад и сладкиши.

Голяма част от анкетираните експерти алармират, че плодовият сок е една от основните причини за възникване на проблеми със зъбите и венците. Те го поставят на едно ниво на опасност с храни с лоша репутация като чипс например.

лапад

По-старо изследване на Стоматологичния институт на Кралския колеж в Лондон стига и по-далече в проучването за негативното влияние на плодовете върху зъбите. То ясно показва, че плодовете влияят също толкова зле, колкото и газираните напитки.

Проучване върху хигиенните навици на британците, правено през 2009 година, показа, че 23% от възрастните хора си мият зъбите само по един път на ден. Изследването на пародонтолога Робин Сеймур от университета на Нюкасъл показва, че въпреки популярността на електрическите четки за зъби много хора, които си мият зъбите по два пъти на ден, не успяват да ги почистят изцяло. Това, от своя страна, повишава риска от различни болести на зъбите и венците.

Специалисти препоръчват за по-здрави зъби да се консумират тъмно зелени зеленчуци. Те са полезни заради богатото си съдържание на витамин К. Той участва в контрола на кървенето. Природните дарове са богат източник на витамин С. Той поддържа здравето на меките тъкани в устната кухина.

Зеленчуци от рода на спанак, коприва, лапад, киселец, магданоз, копър, броколи, рукола, авокадо, краставици специално през пролетния сезон трябва да присъстват в менюто ни, категорични са експертите в областта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest