ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Антиоксидантните хапчета са пари на вятъра

Антиоксидантните хапчета са пари на вятъра

Антиоксиданти
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Производството на антиоксиданти е индустрия за милиарди. В днешно време милиони хора, поради изключителната медийна подкрепа и образ, който е създаден на този вид продукти, гълтат противооксидантни хапчета като бонбони.

Известният изследовател Рос Померой разказва в авторитетното научно издание Real Clear Science, че изследвания, проведени в средата на 90-те години, са доказали, че хората, които консумират плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, боледуват по-рядко.

Учените доказали, че растения с такъв състав помагат срещу рак,

сърдечно-съдови заболявания. Всичко останало е медийна истерия и маркетинг, казва още Померой.

Разпространено е мнението, че приемът на повече антиоксиданти ни прави по-здрави. Това обаче не отговаря на истината. Идеята с едно хапче да постигнем идеално здраве е хубава, но невъзможна. Последните проучвания категорично доказаха, че докато в малки количества оксидантите се борят с вредните бактерии в организма ни, то в големи помагат за развитието на раковите клетки.

Антиоксидантни хапчета

Друг нежелан ефект от прекомерната употреба на антиоксиданти е, че при пренасищане на организма с тях те започват да действат като прооксиданти, т.е. обратното, на което се надяваме.

Въпреки честото изтъкване в медиите на ползите от антиоксидантите почти нито една от тях не е научно обоснована. Антиоксидантните добавки не подобряват паметта, нито намаляват риска от деменция. Има твърде малко, да не кажем никакви-, доказателства, че те намаляват риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Последните проучвания дори са доказали, че антиоксидантните добавки могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Официално регистрирано е малко, но забележимо увеличение на смъртността при продължително във времето приемане на бета каротин, витамин А и витамин Е.

Както става с повечето неща, свръхконсумацията на добавки, особено на минерали и мастноразтворими витамини, води до натрупване в организма. Това, от своя страна, е изключително опасно за здравето и е необходима незабавна консултация с лекар.

От години учените съветват, че диета, богата на плодове и зеленчуци, е напълно достатъчна и природата се е погрижила да си набавяме нужното за организма без подкрепата на фармацевтичните гиганти.

Въпреки това само в САЩ през 2012 година индустрията на антиоксидантните добавки достигна $ 65.00 милиарда. В обществото съществува истинска мания за прием на антиоксиданти, макар и научните доказателства ясно да показват, че допълнителното им приемане е напълно необосновано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest