Необходимостта от подходящ хранителен режим за хората с диабет е от голямо значение. То трябва да е съобразено с неспособността на панкреаса (задстомашната жлеза) да продуцира хормона инсулин.
Така се стига до хипергликемия или диабет. Той според тежестта на заболяването може да бъде тип 1 (инсулинозависим) и тип 2 (неинсулинозависим). Но и в двата случая е нужна определена балансирана и богата на хранителни вещества диета.
Менюто трябва да е такова, че да не повишава кръвната захар, а да я поддържа в стабилни нива. По тази причина е нужна консултация с ендокринолог и диетолог, за да могат те съвестно да изработят менюто на диабетика.
То обикновено не е много по-различно от храната, която обичайно се приготвя у дома. Тя трябва да е богата на плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни. Любителите на рибата могат да разчитат на нея, а тези на месото - да избират нетлъстото такова. Млечните продукти трябва да са с по-ниска масленост.
Примерно такова меню, доставящо 2000 ккал дневно, е разработено за период от 7 дни.
През първият ден за закуска се предлага чаша мляко с ниска масленост, един портокал и една неголяма купичка със зърнена закуска. Преди обяд хапнете малко обезмаслено и обезсолено сирене и малко плод.
За обяд може да си позволите пълнозърнест хляб и салата, а за десерт кафяна чаша плодов йогурт. За следобедна закуска може да се похапнат няколко лъжици хумус, а за вечеря се препоръчва ¾ чаша кафяв ориз, спанак, приготвен по Ваш вкус. Разрешено е месо на скара и плод за десерт.
Всеки следващ ден от седмицата могат да се променят плодовете, за обяд да се похапва пилешко месо с половин порция салата.
И най-важното, което всеки диабетик трябва да знае, е да носи в себе си постоянно пакетче захар или друго сладко, което лесно се поглъща. Не бива да се допуска спад на кръвната захар.