Чупливостта на костите или лесно чупливите кости е състояние, при което костите са твърде изтънени и неустойчиви, в резултат на което са лесно чупливи.
Откриването на причините за чупливостта на костите и тяхната превенция е изключително важна. Чупливите кости могат да причинят редица проблеми в социалния живот, лесното поддаване на травми ограничава физическата активност.
Причини за чупливост на костите
Остеопороза – това е едно от най-често срещаните заболявания както при мъже, така и при жени. Все пак жените са по-засегнатата група. Остеопорозата се характеризира с ниска костна плътност и влошаване на костната тъкан. Повишената костна чупливост е предизвикана от фрактури, които са основния аспект на заболяването.
От 30-годишна възраст костите започват да изтъняват и всяка година губят около 1% от своята маса. Към 70-тата година на човек костната маса намалява с почти 50%.
Според някои лекари над 70% от фрактурите на прешлените или бедрените кости се дължат на остеопороза. Голям процент от тези хора не могат да се движат без чужда помощ поне година след инцидента и се нуждаят от постоянни грижи.
Изключително притеснителен е фактът, че все повече млади хора страдат от намалена костна маса и остеопорозата започва да се наблюдава и при по-млади хора, а не както беше характерно допреди няколко години – при хора над 50-годишна възраст.
Остеогенезис имперфекта – това е рядко срещано заболяване, което се характеризира с нарушение на съединителната тъкан и повишена чупливост на костите, което се проявява с предразположеност към различни фрактури. Причина за това заболяване са специфични мутации в определени гени, които водят до намаления синтез на проколаген или синтез на дефектен такъв.
Симптомите при остеогенезис имперфекта варира от типа и мястото на мутацията. Основните форми на заболяването са вродена и късна, като първата е по-тежка. При късните форми заболяването се характеризира с фрактури.
Възможно е чупливостта на костите при деца да се дължи и на рахит, рак на кръвта, метаболитни нарушения, ювенилна идиопатична остеопороза и други.
Диагностициране на чупливост на костите
Костната плътност се измерва със специфичен метод, наречен двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия. Благодарение на този метод се измерва не само костната плътност, но се оценява и рискът от фрактура. Изследването продължава 10-20 минути, безболезнено е и има ниско лъчево натоварване.
Процедурата е безопасна, но при бременност трябва да се обсъдят евентуалните рискове за плода. 24 часа преди изследването не бива да се консумират богати на калций медикаменти и храни. Ранното диагностициране на остеопорозата могат да се вземат мерки като промяна на двигателния и хранителния режим.
Лечение на чупливост на костите
Чупливостта на костите се дължи преди всичко на остеопороза, поради което е необходимо да се обърне внимание на основното заболяване. Лечението на остеопорозата се изразява в прием на медикаменти, както и хранителен режим, богат на калций и витамин D.
На пазара се предлагат редица медикаменти за лечение на остеопорозата, предимно от групата на калцитонин и бифосфонати.
Дневният прием на калций с храната трябва да е 1200 мл
елементарен калций и 800 единици витамин D. Лечението трае цял живот, защото, за съжаление, остеопорозата е нелечимо заболяване, което подобно на хипертонията и диабета изисква прием на медикаменти и определен режим на хранене.
Когато чупливостта на костите е причинена от остеогенезис имперфекта, не може да се назначи конкретно лечение, защото такова не съществува.
Обикновено болните хора се подлагат на физиотерапевтично лечение, а ако има и инфекция на костите по време на фрактурите, лечението е с антибиотици. Профилактиката на остеогенезис перфекта е важна. Хората, засегнати от това заболяване, трябва да ограничат физическата активност, за да предотвратят чести фрактури.
Предпазване от чупливост на костите
Правилното хранене и редовното спортуване са най-добрата комбинация за поддържане на здравината на костите. За да се понижи рискът от чупливост на костите, ежедневното раздвижване е много важно. Трябва да се спортува поне 2-3 пъти седмично.
Един от най-ценните витамини за костите е витамин D. Слънцето е страхотен начин да се набави този витамин, но е възможно да се набави и чрез храната. Богати на витамин D са яйцата, гъбите, печената риба и авокадото.
Друг много важен елемент за костите е калцият. Най-големите доставчици на калций са млякото и овчето сирене, бадемите, стафидите, морковите, спанакът, зелето и морковите. Продуктите, богати на витамин С, цитрусовите плодове също са много важни.
Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!