ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Причини за появата на влага и мухъл

Причини за появата на влага и мухъл

Причини за появата на влага и мухъл
Сгъваема масичка за лаптоп и таблет-23%
Препоръчано за теб:
Сгъваема масичка за лаптоп и таблет
36.00 лв.
27.72 лв.
Виж ››

Един от най-наболелите проблеми при ремонта на жилището е появата на мухъл и плесен. Според изследователи от световната здравна организация (СЗО) повече от 70% от проблемите като алергиите и други, предизвикани от качеството на въздуха, са свързани с мухъла. Някои видове мухъл образуват токсична течност или газообразни съединения – микотоксини, когато им се създадат специфични условия за развитие.

За поява на мухъл са необходими висока влажност и наличие на хранителни органични вещества. Когато тези условия са изпълнени, наблюдаваме развитие на плесен и мухъл. Първият симптом за това е миризмата на спарено в помещението.

Подходящи органични вещества има навсякъде из дома ни – дърво, текстил, килими, кожа, тапети, прах. По тази причина на фактора хранителна среда не може да се противодейства.

Усилията ни срещу плесените трябва да са концентрирани върху въздействие срещу втория фактор – влажността. Необходимо е относителната влажност на въздуха да не надвишава 75%.

Висока влажност може да се образува при поставяне на мебели плътно до външни стени, при изключване на отоплението през част от денонощието, недостатъчно отопление и проветряване, строителни дефекти и др.

Една от грешките които правим е, че при поява на мухъл в жилището ни обикновено започваме да го чистим с цел възстановяване на естетическия вид, вместо да направим всичко възможно за отстраняване на причините, довели до развитието му. Най-важната и ефективна стратегия за ограничаване растежа на мухъла е да контролираме влажността в дома си.

В едно жилище, в което живеят трима души например, всеки ден се отделят 6-14 кг вода при готвене, къпане, пране, от растения и аквариуми.

В същото време, 3000 кг въздух са необходими за да се изведат 10 кг вода навън от това жилище. Това означава, че около 7 пъти на ден трябва да се проветрява за да има обмен на въздуха и отстрани ненужната влага.

Поддържайте постоянна температура денонощно и близки температури във всички помещения на вашия дом. Ако отоплявате помещението само за няколко часа на ден, дори при наличие на добра външна изолация, рискувате появата на конденз, тъй като краткото време, през което отоплението работи, често не е достатъчно за да се затоплят стените.

Мухълът е проблем за много хора. Често, колкото и да сме внимателни при почистването на дома, той се появява отново и отново, като застрашава здравето ни и се отразява на цялата среда на къщата.

Какво е плесен?

Плесените са микроскопични гъбички, които се размножават чрез спори. Със сигурност сте виждали поне веднъж зеленикаво или черно петно от плесен или в къща (по стените, в банята в райони с висока влажност) или върху храна. Те могат да се появяват както вътре, така и отвън.

За да растат, спорите се нуждаят от влага и ако имате мухъл по стените, първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете от дома си основната причина за появата му - влагата. Трябва да знаете, че мухълът, който се появява върху храната или отвън, няма същите характеристики като вътрешната страна.

Защо мухълът се появява по стените?

Почистване на мухъл

Топла и влажна среда е идеална за развитието на мухъл. Друга причина е образуването на конденз, който може да бъде причинен от материалите, използвани за изолация на стената. Инфилтрацията на вода е друга причина за появата на мухъл.

Друга причина, поради която мухълът се появява по стените, е да блокира прехвърлянето на влага отвътре навън. С други думи, стените "не дишат", тъй като изолацията не е извършена правилно. Поради това влагата се натрупва вътре, образува се конденз и се появяват неприятни петна от мухъл. Термичните мостове също са често срещана причина за появата на мухъл. Също така, в къща, която не се проветрява ежедневно, шансовете за мухъл се увеличават.

Фактори, които благоприятстват появата на мухъл

Топлоизолационните дърводелски изделия - най-новото и това, което много от нас имат в къщата - благоприятстват появата на конденз, така че може да допринесе за развитието на мухъл. Такива прозорци са много полезни, защото предотвратяват загубата на топлина, но също така намаляват циркулацията на въздуха. Ето защо къщата трябва да бъде добре проветрявана всеки ден.

Влажност, която се образува в къщата особено в кухнята и в банята (от готвене или душ), е един от основните фактори, които водят до появата на мухъл. Недостатъчното нагряване също е отговорно за развитието на мухъл.

Как да открием плесен на места, където не се вижда?

Мухълът може да се образува и на места, които не се виждат - след големи парчета мебели, например. Има възможност да имате плесен под паркета, в този случай не я виждате, но тя може да повлияе на вашето здраве, подобно на тази на видими места.

Може да откриете, че във вашия дом има плесен, ако миришете на специфична за влага. Миризмата на мухъл наподобява аромата на влажна земя. Ако прекарате много време у дома, има шанс да не го усетите. Ако обаче, когато се върнете у дома, след като прекарате известно време далеч, усетите тази миризма, но не намерите мястото, където се е образувало, е необходимо да се проучи източникът му. Ако не го видите зад мебелите, трябва да проверите и паркета.

Симптоми при алергия към мухъл

Мухълът има много негативни ефекти върху вашето здраве, като е много опасен, особено за деца. Симптомите на алергия към плесен включват: хрема; кашляше и кихаше; усещането за дразнене в гърлото и натиск в гърдите; хрипове и дихателен дискомфорт; сълзене, зачервяване на очите и поява на изгаряния по очите; екзема и кожни раздразнения; умора, главоболие.

Заболяванията, причинени от мухъл

Плесените са вредни не само защото могат да причинят алергии, но и други, по-сериозни състояния. Те включват:

Мухълът у дома причинява алергия и хрема

- Астма или влошаване на астма при пациенти;

- Гъбичен синузит;

- Неврокогнитивни разстройства и проблеми с паметта;

- Проблеми със ставите и мускулите;

- Проблеми със зрението;

- Бъбречни и стомашно-чревни нарушения;

- Нарушения на нервната система, депресия;

- Белодробни заболявания.

Прости методи за предотвратяване на мухъл

Ясно е, че мухълът не трябва да се пренебрегва и че трябва да направите всичко възможно, за да го предотвратите, ако той вече не се е появил в дома ви. За щастие обаче има някои прости начини да защитите дома си от мухъла. Ето какво трябва да направите:

Проветрявайте всяка стая в къщата два пъти на ден. Много хора се оплакват, че имат мухъл в банята, точно защото нивото на влажност в тази стая е високо. Така че след всяка баня или душ, оставете прозореца отворен и оставете светлината да свети за няколко минути (тъмнината благоприятства външния му вид)

Почистете кухнята много добре - избършете добре печката и стените до печката (петна от мазнини са идеална среда за развитие на мухъл), не оставяйте храната да се разваля, изхвърлете всяка храна, която е преминала срока на годност. Не сушете дрехи в къщата. Не поставяйте текстилни постелки на пода на банята.

Методи за премахване на мухъл

Ако се чудите как да премахнете вече образуваните петна от плесен, имате под ръка търговски разтвори против плесени или естествени разтвори срещу мухъл. Можете да избършете стените със смес от две малки пакетчета сода за хляб и литър вода, смес от чаша вода и чаена лъжичка масло от чаено дърво (удвоете или утроете количествата в зависимост от повърхността).

Други естествени средства срещу мухъл са екстракт от цитрусови семена или масло от карамфил. Разредете 20 капки екстракт от цитрусови семена в 400 мл вода и избършете повърхностите със сместа. В литър вода сложете четвърт чаена лъжичка масло от карамфил и избършете петна от плесен с тази смес.

Домашен разтвор против мухъл

Ето една рецепта, базирана на съставки, които определено имате у дома:

Необходими продукти: 100 мл оцет, 100 мл вода, 10 мл лимонов сок, 2 супени лъжици сода за хляб

Начин на употреба: Поставете всички тези съставки в спрей, разклатете добре бутилката и напръскайте много области, засегнати от мухъл. Отворете прозорците и оставете сместа да подейства няколко часа (2-4), след което избършете зоните с кърпа.

Влагооабсорбатор против мухъл

Както научихте чрез този текст, мухълът обича влагата. Влажността на въздуха в къща трябва да бъде 65-70%. Ниво над 80% значително увеличава шансовете за мухъл. Най-простото решение за премахване на основната причина за развитието на мухъл е използването на влагоабсорбатор.

Тъй като има тясна връзка между влага и мухъл, ключът е да се действа срещу него, а влагоабсорбаторът е също най-простото, но и най-безопасното решение да не се сблъскате с него. Освен това, ако е трябвало да се справите с него, премахнали сте го и искате да сте сигурни, че той никога повече няма да се появи, цялото това устройство ще бъде най-доброто лекарство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest