ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Да се справим с кандидозата

Да се справим с кандидозата

Кандидоза
Електронен термометър за деца-16%
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
7.14 лв.
Виж ››

Кандидозата, или наричана още млечница, е вагинална гъбична инфекция. Почти всяка жена поне веднъж в живота си е страдала от кандидоза. Както възрастни, така и деца страдат от кандидоза.

Този род инфекции са често срещано явление, причинено от кандида албиканс. Във влагалището живеят много бактерии и малък на брой дрожди. Когато в тази киселинна среда се промени балансът на микроорганизмите, дрождите започват да се развиват много бързо.

Този киселинен баланс е много крехък и понякога може да се наруши от настинка, при високи нива на естрогените (при бременност), хормонални терапии, диабет, СПИН, вземане на антибиотици и др.

Лечението се провежда със специализирани противогъбични препарати, като се отчита видът, изявата на гъбичките, заболявания на другите органи и системи и други фактори.

Могат да се изпишат таблетки или вагинални глобули. Вече са налични модерни медикаменти, приемът на една-две таблетки от които лекуват наличната гъбична инфекция.

При тежко изразени или дълготрайни оплаквания се налага използването на комбинирана антимикотична терапия – локална и системна антимикотична терапия. При някои жени се налага да се провеждат няколкократни противорецидивни курсове, за да се предотврати повторната поява на симптомите.

Растежът на гъбичките се подпомага от фактори (най-вече топло и влажно), които могат да се контролират. Ето защо е от изключително значение да не стоите дълго с мокър бански костюм или влажни, потни дрехи за гимнастика (фитнес); да не носите тесни панталони и джинси, които Ви спарват; да не правите влагалищни промивки, да не ползвате дамски душове, парфюмирани тампони, парфюмирани тоалетни хартии, спермицидни гелове и кремове - всички те променят нормалната киселинност на влагалището и намаляват локалния имунитет, както и да не посещавате обществени вани, джакузита и басейни.

Идеалната диета за хора, страдащи от кандида, са храни с богато съдържание на протеини и фибри и по-малки количества пресни плодове. Избягвайте всички видове захарни изделия, подсладители в преработени храни и плодови сокове.

Киселото мляко несъмнено е едно от най-добрите средства за домашно лечение на гъбични инфекции, използвано както от мъжете, така и от жените. В киселото мляко се намира една много полезна бактерия Acidophilus (ацидофилус). Тя спира бързото разпространение на инфекцията в тялото.

Чаеното масло съдържа много ефективни противогъбични съставки, като успешно се бори с кандида албиканс - основният причинител на инфекцията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest