ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за появата на пърхот

Причини за появата на пърхот

МаринаМарина
Джедай
46818
Пърхот
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Пърхотът е често срещано заболяване на скалпа, характеризиращо се с излющване на неговия повърхностен слой.

Една от най-честите причини, довеждаща до поява на пърхот, е сухата кожа. Възможно е и мазната и раздразнена кожа (себореен дерматит) също да доведе до появата на бели или жълтеникави люспи по кожата на главата.

Себорейният дерматит може да се открие и по веждите, от двете страни на носа, по гърба, ушите, слабините, на места, богати на мастни жлези.

Причини могат да бъдат и нередовното използване на шампоан, който да отмива отпадналите клетки и омазняването.

Познати са и други състояние на кожата, причиняващи пърхот. Такова е заболяването псориазис (дерматоза).

Рисков фактор, повлияващ здравето на скалпа, е наличието на дрождоподобната гъбичка Malassezia. Тя причинява раздразнителност по кожата, а оттам и води до появата на излющващи се бели кожни клетки.

Себореен дерматит

Обикновено тя си съществува по скалпа на човек, без да му причинява неудобства, но някаква причина, вероятно спад в имунитета, я провокира, причинявайки пърхот.

Възможна причина е и така нареченият контактен дерматит. Характерното при него е, че се появява в резултат използването на козметични продукти, към които кожата е алергична. Също твърде честото използване на шампоани, стилизанти за коса и други.

Пърхотът може да се появи на всеки скалп, но са налице и някои предразполагащи фактори. Такъв фактор е възрастта на човека - ако появата е започнала от ранна възраст, то проблемът е налице и в зрялата.

Оказва се още, че мъжете са предразположени към появата на пърхот. Също предпоставки за поява на пърхот са мазната коса, както и някои заболявания – Паркинсон, ХИВ инфекции, след инфаркти, инсулти, тези с увредена имунната система, подложените на стрес.

Според някои изследователи в областта причина може да бъде и неподходящата диета. Отново според тях липсата на достатъчно витамини от В-групата, цинк и някои мазнини в менюто причиняват пърхот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest