Слабо известен факт е, че елаговата киселина е чудотворно съединение. Може да си я набавите от малините, ягодите и наровете - по-специално кората им.
Тя е толкова полезна, че се извлича като екстракт и се предлага като хранителна добавка, на прах или в течна форма.
Най-високи нива на елаговата киселина се откриват в плодовете, когато са лиофилизирани. Тя е проучена обстойно за пръв път през 1960 година най-вече заради своето въздействие върху съсирването на кръвта.
Тогава учените установяват връзка между елаговата киселина и рака. Резултатите са публикувани за първи път между 1970 и 1980 година. Следват множество лабораторни изследвания.
В средата на 90-те елаговата киселина започва да се популяризира в интернет и в лекарските среди като средство за предотвратяване и лечение на рак.
Основни ползи от елагова киселина
Според резултатите от изследванията на елаговата киселина тя успешно може да спре растежа на туморите на кожата, белите дробове и хранопровода.
Освен това тя успешно бори и други тумори, предизвикани от канцерогени.
Други проучвания пък показват как елаговата киселина намалява страничните ефекти на химиотерапията при мъже с напреднал рак на простатата.
Ползите на елаговата киселина се доказват с всеки следващ тест. Наскоро получени резултати сочат, че тя се бори се със свободните радикали и мутациите на гените, предотвратява развитието на вродени малформации при бременните и има изразен противовъзпалителен ефект.
Тя има кардиозащитни свойства и увеличава количеството на храносмилателните ензими в организма.
До момента не са констатирани странични ефекти от приемането на плодове или други естествени източници на елагова киселина.
Въпреки това е установено, че тя влияе на някои ензими в черния дроб, които биха могли да променят начина, по който се абсорбират някои лекарства.
Поради това приемащите лекарства или други хранителни добавки трябва да информират своите лекари, преди да приемат елагова киселина.