Ниацин, или известен още като витамин B3, е един от най-стабилните витамини. Той е част от В-комплекса и е много устойчив на алкали, топлина и оксидация. Участва в производството на енергия, поддържа генетичните процеси, оказва влияние върху кръвната захар и регулира инсулина, понижава холестерола в кръвта и има много други ползи. Приемът на антитуберкулозни лекарства и противозачатъчни хапчета намаляват количеството на витамин B3 в организма.
Ползи от витамин B3
Редовният прием на витамин B3 спомага за:
- Поддръжка на здрава кожа;
- Производство на енергия;
- Помага при различни кожни инфекции;
- Подобрява кръвообращението;
- Подобрява кръвната циркулация и намалява повишеното кръвно налягане;
- Помага при липса на апетит;
- При проблеми с храносмилателната система;
- Спомага за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.
Симптоми при недостиг на витамин B3
Когато липсата на витамин B3 в организма е малка, най-честите симптоми са тревожност, раздразнителност, хронична умора, загуба на апетит, безпокойство, лоша концентрация, апатия, депресия, загуба на тегло, мускулна слабост, гадене, повръщане и диария.
Липсата на витамин B3 в организма може да доведе до по-сериозни последици като: хипертироидизъм, артрит, шизофрения, пелагра, дерматит, безсъние. Понякога в устата се появяват язви и възпаления, а езикът е ярко червен и лъскав като ягода.
Храни, които са богати на витамин B3
- Риба и рибни продукти;
- Пуешко и пилешко месо;
- Черен дроб;
- Свински пържоли;
- Телешко месо;
- Еленскоо месо;
- Печурки;
- Зелен грах;
- Авокадо;
- Ядки и най-вече фъстъци и бадеми;
- Слънчогледови семки;
- Целина;
- Ряпа;
- Цвекло;
- Краве мляко.
Препоръчителната дневна доза витамин B3
- За деца до 13 години – до 20 мг на ден;
- Деца над 14 години – до 30 35 мг на ден;
- За възрастни - 35 мг на ден.
При лек дефицит на витамин B3 може да се вдигне дневната доза до 60-100 мг.
Ежедневният прием на витамин B3 трябва да бъде задължителен, но винаги в границите на допустимото.