Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Детето още не говори, какво да правя?

Детето още не говори, какво да правя?

Дете Рисуване
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

Всеки родител с нетърпение очаква детето му да произнесе първите си думички и да се научи да назовава какво иска и какво го притеснява.

През последните години се наблюдава тенденция на късно проговаряне сред децата и докато нашите родители си спомнят как на една годинка ние сме боравели умело с няколко думички, а на година и половина вече сме образували словосъчетания от думи, то нашите наследници на тази възраст упорито мълчат.

Експертите съветват да се наблюдава спокойно развитието през третата година и закъснелите с говора да не се обявяват за болни, но и да не се пренебрегва забавянето им в тази област.

Пресиленото стимулиране може да навреди на естествения контакт с детето. Точно през третата година става невероятната промяна – доскоро мълчаливото дете прави огромна крачка напред и се превръща в неуморен бърборко.

Темповете на формиране на речта у всяко дете е индивидуално. В случай на забавяне на говорното развитие е налице значително закъснение от възрастовата норма. Ако детето е на 3-4 години и има проблеми с развитието на речта, тогава е необходима професионална помощ, тъй като е малко вероятно да се справи само.

Дете

Най-често срещаният проблем за трудното проговаряне е къса юздичка, или т. нар. синдром на вързаното езиче. При него френулумът, който свързва долната част на езика с основата на устата, е по-къс от нормалното.

Тази къса юздичка създава трудности със звукообразуването най-вече на буквите „р”, „с”, „д”, „л”, „т”. А когато детето усети проблем, то се предава доста лесно. Всъщност, при късно проговарящите деца това се оказва водеща причина за този проблем.

Имайте предвид, че забавената реч следва да се разграничи от забавянето на психомоторното развитие. Темпът на развитие на речта е индивидуален, не забравяйте, че момчетата обикновено изостават от момичета в езиковото развитие в продължение на 4-5 месеца.

Освен това, независимо какъв пол е вашето дете, то просто може да смята за ненужно да се опитва да влиза в комуникация с възрастните.

Това явление е често срещано, тъй като то успява да комуникира със своите родители, благодарение на различни знаци и звуци и в крайна сметка получава това, което иска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest