Морсът е една от най-древните руски напитки, която на староруски е означавала буквално вода с мед.
Различните видове морс се приготвят с плодове и са много полезни през зимата, когато организмът има нужда от повече витамини.
През зимата най-популярни са цитрусовите и ябълко-морковени морсове, които са прекрасна замяна на готовите сокове, пълни с консерванти.
За да приготвите цитрусов морс, ще ви трябват един литър вода, един портокал или лимон и 100 г захар или мед.
Измийте портокала, изцедете сока и нарежете на ситно меката част заедно с кората. Залейте я с гореща вода, варете десетина минути, свалете от котлона и оставете за половин час. Прецедете и добавете захарта /меда/ и прясно изцедения сок. Консумирайте топло или студено.
За приготвянето на ябълко-морковен морс ви трябват 4 чаени чаши вода, 4 кисели ябълки и 500 г моркови, захар или мед на вкус. Настържете на ренде обелените ябълки, изцедете сока и го прецедете.
Настърганите ябълки залейте с вода и кипнете за десетина минути, след това прецедете и охладете. Настържете морковите, с помощта на марля изстискайте сока. Смесете двете течности, добавете подсладител.
В морсовете можете да добавите резенчета цитрусови плодове или настъргана лимонова или портокалова кора за по-наситен аромат.
Вместо захар е добре да се добави мед, който е разтворен в чаша топла вода. Никога не кипвайте меда, защото ще унищожите лечебните му свойства.