Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Избягвайте тези храни, ако страдате от миома!

Избягвайте тези храни, ако страдате от миома!

Храна

Миомата е доброкачествено туморно образувание в матката. Заболяването е често срещано и се диагностицира при всяка пета жена. За жените в това състояние е препоръчително да спазват определен хранителен режим, който да им помогне да подобрят състоянието си.

Ако имате миома, трябва да избягвате храните, които водят до повишаване на естрогена. Като цяло е добре да избягвате храните от животински произход и да наблегнете на растителните храни.

Не яжте тлъсти меса. Червеното месо, шунката, говеждото месо са противопоказни. Избягвайте и традиционната за българската трапеза сланина. Ако не можете без месни продукти, консумирайте филета, които са бедни на мазнини. Все пак имайте предвид, че в съвременното животновъдство на животните се дават различни хормони и месото им съдържа и естроген. Дори и когато е в малки количества, ако го приемате често, може да ви се отрази негативно.

Избягвайте обработените меса – колбаси, кренвирши, наденици, различни варено-пушени деликатеси, защото те съдържат много консерванти и оцветители.

Млечните продукти – кисело и прясно мляко, сирена и кашкавали, извара, животинска сметана, също трябва да се намалят. Не ги изключвайте напълно от диетата си поради полезните им качества, но намалете консумацията им. Яжте обезмаслени и нискомаслени млечни продукти.

Тъжна Жена

Избягвайте маслото и животинските мазнини. Заменете ги с растителни – слънчогледово олио, зехтин и подобни, но не яжте маргарин.

Избягвайте бялото брашно, бялата захар и бялата сол. Това означава най-вече да избягвате сладкишитеторти, пасти, кексове, тестените изделия от рода на кроасани, милинки, кифли, понички, кренвиршки, гевреци, бисквити. Ако не можете да се лишите от тях, то поне ги заменете с изделия от пълнозърнесто или друг вид брашно – например ръжено или царевично.

Не преяждайте, защото излишните килограми водят до повишаване на естрогена в организма и са противопоказни за цялостното ви здравословно състояние.

И не на последно място – избягвайте алкохола. Японски изследователи са установили, че жените, които редовно консумират алкохол, са изложени на почти три пъти по-голям риск от миома в сравнение с жените, които пият алкохол само веднъж месечно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest