Хининовото дърво, което е от сем. Брошови, е вечнозелено дърво, което вирее като диворастящо в тропическите части по света, но заради лечебните свойства, които притежава, вече е култивирано. Заради хининовата киселина и ценните алкалоиди, които се съдържат в него, то се използва масово във фармацията и медицината като противотемпературно и противомаларийно лекарство. Ето какво друго е интересно да научите за хининовото дърво:
- Родината на хининовото дърво е Южна Америка, но е култивирано и в Индонезия, Индия и др. азиатски държави;
- Хининовото дърво има сивокафява кора, кремави или червеникави на цвят цветове и ефирни малки плодчета, обикновено бели. За медицински нужди се използва кората на дървото, която се бели и се изсушава за около 3- 4 дни на слънце, след което се премества в специална сушилня. Опакова се в торби, които се съхраняват на проветриво и сухо място;
- Хининът, който се съдържа в кората на хининовото дърво, действа успокоително, предотвратява възникването на гнойни процеси и забавя растежа на клетките. Освен това успокоява централната нервна система, действа добре върху периферната нервна система, възстановява нормалния сърдечен ритъм, спомага за намаляването на токсините в човешкия организъм и въздейства благотворно на терморегулаторния център. Използва се против малария, температурни състояния, настинки, главоболие, болести на обмяната на веществата, магарешка кашлица, бронхопневмония и др.;
- За първи път хининовата кора и по специално извлеченият от нея хинин, се е използвал в медицината като лекарство срещу малария. Въпреки напредъка на медицината и новаторството във фармацията, хининът продължава и в наши дни да е най-добрия лек срещу малария;
- Никога не приемайте лекарства, съдържащи хинин, в дози по-големи от предписаните Ви. Билката макар и полезна, е и отровна;
- Ако искате да използвате хинина в природния му вид, а не под формата на хапчета, можете да си направите лечебна хининова отвара. За тази цел обаче трябва да се сдобиете с билката и да сварите 1 с. л. от нея в 600 мл вода, като добавите малко винена киселина. Оставете да се вари около 15 мин, прецедете и приемайте по 1 с.л. 3 пъти на ден преди хранене.