ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Конопеното олио лекува атопичен дерматит?

Конопеното олио лекува атопичен дерматит?

Конопено олио
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Въпреки факта, че от конопеното олио има толкова много ползи, към него все още има и много предразсъдъци. Отдавна, без да се взима предвид широкото му приложение в народната медицина, конопеното олио е било обект на редица научни изследвания, които са доказали, че лекува разнородни заболявания. Едно от тях е атопичният дерматит.

Изследвания доказват, че поради богатото съдържание на мастни киселини (в олиото полиненаситените мастни киселини са над 80 процента) този продукт има почти чудодейно въздействие върху човешката кожа. Допълнително преимущество за това е благоприятното за организма съотношение между Омега-6 и Омега-3 мастни киселини, което е приблизително 2 към 1.

Конкретно за кожната екзема изследванията са показали, че заради високото съдържание на гама-линоленова киселина олиото от коноп може бързо да се справи с неприятното възпаление. Проучването е правено от учените в Катедрата по Фармацевтична химия в Университета в Куопио, Финландия. В него участвали 200 доброволци с атопичен дерматит.

Пациентите били произволно разделени в две групи. Първата приемала конопено олио, а втората – маслиново. За разлика от конопеното, маслиновото олио е бедно на мастни киселини като гама-линоленова и стеаридонова киселини, последната от които също се съдържа в конопеното масло.

Учените искали да определят какво е влиянието на олиото върху липидните профили на пациентите. Наблюдавани били фактори като процентова загуба на вода от кожата, нейното състояние. Изследването продължило 16 седмици, като след първите 8 била дадена почивка от 4 седмици.

Докато се провеждало изследването, всеки участник трябвало да взима на ден по две супени лъжици от предписаното му олио. Възрастта на участниците била от 25 до 55 години. По време на проучването и месец преди него те трябвало да избягват употребата на хранителни добавки и медикаменти, които могат да попречат на резултатите.

дерматит

В края на проучването при доброволците, които приемали маслиново олио, не се забелязвала промяна в симптомите. За разлика от тях ползвалите конопено олио се похвалили със значително подобрение на кожата си.

Сърбежът намалял, а видимите белези започнали да изчезват. Последвалите изследвания показали, че ненаситените мастни киселини успешно са възстановили нарушения метаболизъм на мастните киселини, което е и основна причина за екземата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest