ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Обичате чашката? Тичайте към фитнеса!

Обичате чашката? Тичайте към фитнеса!

Фитнес
Електронен термометър за деца-29%
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
6.00 лв.
Виж ››

Ако алкохолът е част от вашата седмична рутина, трябва на всяка цена да намерите време за тренировка във фитнеса. Ново проучване показва, че редовната физическа активност може да помогне да се балансира вредното въздействие на алкохола.

Установено е, че за хората, които пият алкохол, но и се упражняват редовно, има значително по-малко рискове за здравето, в сравнение с тези, които пият, но пренебрегват фитнес залата.

Вече е доказано, че алкохолът увеличава риска от няколко вида рак. Изследването обаче ясно доказва, че редовната физическа активност почти неутрализира този повишен риск.

Проучването е дело на учените от Университета на Сидни в Австралия, ръководено от доцент Емануел Стаматакис. Изследователите, макар и да са доказали, че упражненията намаляват риска от рак, все още не могат да разберат на какво се дължи това.

Предполага се, че употребата на алкохол води до увеличаване на възпаленията и намаляването на имунната функция. И двете състояния са свързани с рака. Физическата активност, от друга страна, намалява възпаленията и увеличава имунната функция, пишат изследователите.

Спорт

В крайна сметка механизмите, по които алкохолът може да причини рак, могат да бъдат съчетани с механизмите, по които упражняването може да предотврати опасното заболяване. Двете дейности имат противоположни ефекти, пишат изследователите. С други думи – упражненията неутрализират влиянието на алкохола.

В проучването изследователите наблюдавали всекидневието, свързано с физическата активност и навиците за пиене на повече от 36 000 мъже и жени от Англия и Шотландия. Участниците били разделени на няколко групи въз основа на тяхното ниво на прием на алкохол. Едната група била от такива, които никога не пият, другата – от бивши алкохолици, третата – от хора, които пият малко, а четвъртата била от редовни пиячи и алкохолици.

Спортуване

В петте години, докато траело изследването, най-засегната била групата на редовните пиячи и алкохолиците. Близо 12% от тях развили някаква форма на онкологични заболявания, а 54% – сърдечно-съдово заболяване. От хората, които заболели през периода, обаче само 2% тренирали редовно, а другите не се занимавали с никакъв спорт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest